دوره 33، شماره 226 - ( آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 226 صفحات 27-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barani A, Motafeghi F, Eghbali M, Mansourian D, Mirzaalilou S, Dadollahi Sarab P et al . Evaluation of Antihypoxic Activities of Feijoa Sellowiana, Nepeta Pogonosperma and Cucumis Melo in Mice. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (226) :14-27
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19192-fa.html
بارانی امین، متفقی فرزانه، اقبالی محمد، منصوریان درین، میرزا علیلو سینا، داداللهی ساراب پوریا و همکاران.. فعالیت آنتی هیپوکسی فی جوآ، پونه سا و خربزه وحشی در موش سوری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (226) :14-27

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19192-fa.html

سابقه و هدف: هیپوکسی میتواند منجر به اختلال درعملکرد بدن شود و ممکن است باعث ناهنجاریهای فیزیولوژیکی متعدد شود. هیپوکسی با پاتولوژی بیماری کوه گرفتگی، بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی مرتبط است که منجر به مرگ در بسیاری از کشورها میشود. فی جوآ، پونه سا و خربزه وحشی گیاهانی هستند که فعالیت آنتیاکسیدانی خوبی دارند.
مواد و روشها: اثر محافظتی عصاره متانلی میوه فی جوآ، میوه خربزه وحشی و اندام هوایی پونه سا در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری نر با سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی بررسی شد.
یافتهها: عصاره فی جوا و پونه سا در تمامی تست‌های آنتی هیپوکسی، در مدلهای خونی، گردش خونی و خفگی توانستند اثرات محافظتی خوبی در افزایش زمان زنده ماندن موش‌های سوری نر حتی در پایینترین دوزهای استفاده شده، 31/25 و  mg/kg   62/5  از خود نشان دهند. در تمامی مدلها در دوزهای پایین موثر بوده و اثری مشابه پروپرانولول و فنیتوئین که به‌عنوان کنترل مثبت به کار رفتند، از خود نشان دادند. عصاره میوه خربزه اثر ضعیفی در این تستها از خود نشان داد. تنها در دوز mg/kg250 در هیپوکسی گردش خونی موثر بود.
استنتاج: عصاره فی جوا و پونه سا فعالیت محافظتی بسیار خوبی در تمامی مدلها از خود نشان دادند و حتی در دوزهای پایین اثری مشابه کنترل مثبت از خود نشان دادند. به نظر میرسد این گیاهان پتانسیل خوبی برای استفاده در شرایط هیپوکسی را داشته باشند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی