دوره 33، شماره 221 - ( خرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 221 صفحات 85-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri M, Ahmadi I, Salari S. Blood Levels of D-Dimer and its Relationship with the Occurrence of Headache in Patients with Type 2 Diabetes Infected with COVID-19. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (221) :77-85
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19262-fa.html
باقری مریم، احمدی ایرج، سالاری سجاد. سطوح خونی دی-دایمر و ارتباط آن با بروز سردرد در افراد با دیابت نوع دو مبتلا به عفونت کووید-19. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (221) :77-85

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19262-fa.html

سابقه و هدف: ویروس کووید-19 می‌تواند باعث افزایش سطوح خونی دی دایمر (D-Dimer) از طریق ترومبوز و تاثیر بر سیستم هموستاز شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان سطوح خونی دی دایمر و ارتباط آن با بروز سردرد در افراد دیابتی نوع II مبتلا به عفونت کووید -19 بستری در بیمارستان شهید مصطفی شهر ایلام طراحی و اجرا شد
مواد و روشها: در این مطالعه 988 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی شهر ایلام، شامل گروه مبتلایان به کووید 19 دارای دیابت نوع دو و گروه مبتلایان به کووید 19 بدون ابتلا به دیابت وارد مطالعه شدند. سطوح خونی دی‌دایمر، قند خون و میزان بروز سردرد در این بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: سطح قندخون ناشتا، سطح خونی دی‌دایمر، تعداد گلبول‌سفید و سرعت رسوب گلبول‌های قرمز به‌طور معنی‌داری در بیماران دیابتی مبتلا به کووید 19 بالاتر از بیماران غیر دیابتی بوده است (0/001<P). در حالی که، میزان بروز سردرد در افراد دیابتی مبتلا به کووید 19 نسبت به افراد غیر دیابتی مبتلا به کووید 19 به‌طور معنی‌داری کاهش یافته بود (91 نفر، 0/0009P=).
استنتاج: با توجه به یافته‌های مطالعه حاضر، بین میزان سطوح خونی دی‌دایمر و بروز سردرد در افراد دیابتی مبتلا به کووید 19 ارتباط معکوس وجود دارد و با افزایش میزان خونی دی دایمر بروز سر درد کاهش می‌یابد.

واژه‌های کلیدی: کووید 19، دی دایمر، دیابت نوع دو، سردرد
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي