دوره 33، شماره 223 - ( مرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 223 صفحات 164-158 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeili Z, Hadipour A, Mehrabani S, Pournasrollah M, Mohammadi M, Nikpour M, et al . Frequency and Complications of Acute Appendicitis before and during the COVID-19 Pandemic: A Retrospective Study in a Children's Hospital in North of Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (223) :158-164
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19299-fa.html
اسمعیلی زهرا، هادی پور عباس، مهربانی ساناز، پورنصراله محمد، محمدی محسن، نیکپور مریم، و همکاران.. فراوانی و عوارض آپاندیسیت حاد قبل و طی پاندمی کووید 19: یک مطالعه گذشته‌نگر در بیمارستان کودکان، شمال ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (223) :158-164

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19299-fa.html

سابقه و هدف: آپاندیسیت یکی از علل درد شکم و شایعترین اورژانس شکم حاد جراحی در کودکان است. مطالعاتی در ارتباط با فراوانی و عوارض آپاندیسیت در پاندمی کووید19 انجام شده است، که نتایج متفاوتی را نشان دادهاند، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه فراوانی و عوارض آپاندیسیت حاد در کودکان لاپاراتومی شده با علایم این بیماری، قبل و طی پاندمی کووید19 در بیمارستان کودکان بابل در شمال ایران انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه گذشتهنگر روی 172 کودک لاپاراتومی شده با تشخیص اولیه آپاندیسیت حاد، انجام شد. کودکان براساس زمان مراجعه به دو گروه تقسیم شدند. گروه قبل از پاندمی کووید19: کودکانی که از ماه دی سال 1397 تا آذر 1398 لاپاراتومی شده بودند و گروه دوران پاندمی: کودکانی که از اسفند 1398 تا بهمن 1399تحت لاپاراتومی قرار گرفته بودند. مشاهدات جراح در لاپاراتومی و عوارض آپاندیسیت (پرفوریشن، آبسه،گانگرن، پریتونیت) ثبت شد. آنالیز با آزمونهای آماری کای سکوئر و تی زوجی انجام شد.
یافتهها: میانگین سنی 172 کودک مطالعه (94 و 78 نفر به‌ترتیب در قبل و طی پاندمی کووید19) 2/89±7/76 سال بود. نتایج مطالعه نشان داد که به‌ترتیب 165 (95/9درصد) و 7 (4/1 درصد)کودک، آپاندیسیت تایید شده و نشده داشتند و تفاوت بین دو گروه معنیدار نبود(0/45P=). همچنین فراوانی عوارض آپاندیسیت (پرفوره، گانگرن، آبسه، پریتونیت)، 25/8 درصد در مقابل 34/2 درصد(0/24P=) و میانگین فاصله زمانی بین شروع درد تا مراجعه به بیمارستان (0/38=P) در دو گروه مطالعه معنیدار نبود.
استنتاج: در مرکز درمانی مورد مطالعه، پاندمی کووید19 بر فراوانی و عوارض آپاندیست حاد در کودکان تاثیرگذار نبود، این نتایج احتمالا گویای عملکرد مناسب کادر درمان و عدم تاخیر والدین در مراقبتهای پزشکی کودکان با علائم حاد شکمی در این پاندمی بود.

واژه‌های کلیدی: آپاندیسیت حاد، کووید19، آپاندکتومی
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: پزشک عمومی