دوره 33، شماره 226 - ( آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 226 صفحات 51-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Narenji M, Aghaee B L, Daneshfar Z, Farrokhfar S, Enayatifard R, Bahri M. Evaluation of Calcipotriol Solid Lipid Nanoparticles in Male BALB/c Mice Psoriasis Model. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (226) :41-51
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19421-fa.html
نارنجی مهسا، لشتوآقائی بهاره، دانش فر زهرا، فرخ فر سمانه، عنایتی فرد رضا، بحری معصومه. اثر نانوذرات جامد لیپیدی کلسی پوتریول در مدل القایی پسوریازیس در موش BALB/c نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (226) :41-51

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19421-fa.html

مقدمه: پسوریازیس یک بیماری التهابی خود ایمن با درگیری بیش‌تر در پوست و مفاصل است که میتواند سبب آسیبهای روحی و روانی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی بیماران شود. این بیماری به لحاظ پاتوژنز و اپیدمیولوژی وجوه مختلفی دارد. بهبود خواص درمانی داروهای رایج این بیماری می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند.
در طی سالیان اخیر نانوذرات برای بهبود دارورسانی در بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های پوستی کاربرد دارند. کلسی پوتریول به‌عنوان یک آنالوگ ویتامین D یکی از داروهای رایج برای درمان موضعی پسوریازیس است.
مواد و روش‌ها: در مطالعه حاضر که یک مطالعه‌ی درون‌تنی مداخله‌ای است، نانوذرات جامد لیپیدی
)(Solid Lipid Nanoparticles (SLN)) این دارو با اندازه ذره‌ای 241 نانومتر و پتانسیل زتای 5/11- میلیولت ساخته و به روش incorporation وارد پایه نیمه جامد شد. اثر بخشی فرمولاسیون بر مدل پسوریازیس القا شده توسط کرم ایمی‌کیمود 5 درصد در موش BALB/c نر، در بین گروه کنترل منفی (بدون درمان)، گروه کنترل مثبت (کلسی پوتریول) و گروه SLN (کرم SLN با کلسی پوتریول) بررسی شد.

یافته‌ها: نتایج روند رهایش دارو از فرمولاسیون مورد استفاده نشان دهنده تبعیت از روند هیگوشی بود و در پایان 6 ساعت، 76درصد دارو از این نیمه‌جامد رها شد. نتایج تاثیر فرمولاسیون بر مدل پسوریازیس نشان داد که در روز پنجم گروه SLN در مقایسه با دو گروه دیگر کاهش امتیاز التهاب را به شکل معنی‌دار داشته است (0/0001>P)، اگرچه این تفاوت در روز دهم معنیدار نبود. هم‌چنین بارگیری دارو در SLN توانست سرعت بهبود و کاهش التهاب را به شکل معنیدار افزایش دهد.
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که الحاق کلسی پوتریول با SLN میتواند سبب بهبود کیفیت و سرعت درمان ضایعات پوستی ناشی از پسوریازیس شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی