Mohammadi M, Jahandar M, Kalantari Z, shafia S. The Effects of High-Intensity Exercise on Anxiety-Like Behaviors, Fear Extinction, Neurotrophic Factors, and Expression of Apoptosis-Related Factors Induced by Stress in Rat Brain. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (225) :16-30
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19839-fa.html
محمدی مسلم، جهاندار مهدی، کلانتری ژوبین، شفیعا سکینه. اثرات ورزش با شدت بالا بر رفتارهای شبه اضطرابی، خاموشی ترس، فاکتورهای نوروتروفیک و بیان ژنهای مرتبط با آپوپتوز ناشی از القاء استرس در مغز موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (225) :16-30
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19839-fa.html
چکیده: (1262 مشاهده)
سابقه و هدف: اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نوعی اختلال روانپریشی است که پس از مواجهه با وقایع تروماتیک رخ میدهد و با اضطراب و اختلال در فعالیت محور هیپوتالاموسی-هیپوفیزی-آدرنالی و اعمال شناختی همراه میشود. فعالیت بدنی میتواند منجر به بهبود علائم اختلالات جسمی و روانی شود، با این حال شدت و مدت تمرین مناسب هنوز جای سؤال دارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی اثرات ورزش با شدت بالا بر رفتارهای شبه اضطرابی، خاموشی ترس، فاکتور رشد شبهانسولینی (IGF-1) سرم، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) و بیان ژنهای مرتبط با آپوپتوز در قشر پره فرونتال مدل PTSD موش صحرایی، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از استرس واحد طولانیمدت (SPS) برای القاء PTSD در موشهای صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده شد. پس از 10 روز، حیوانات در گروههای ورزشی به مدت 4 هفته تحت تمرینات با شدت بالا بر روی تردمیل (با سرعت 20 متر در دقیقه، 5 روز در هفته) قرار گرفتند. در ادامه، رفتارهای شبه اضطرابی و خاموشی ترس به ترتیب با استفاده از آزمونهای میدان باز و شاتل باکس بررسی شدند. سپس IGF-1 سرم و BDNF مغز و بیان Bax، Bcl-2 و Caspase-3 در قشر پرهفرونتال به ترتیب با استفاده از کیتهای الایزا و Real-time PCR اندازهگیری شدند.
یافتهها: موشهای SPS افزایش اضطراب و کاهش خاموشی ترس، IGF-1 سرمی و BDNF پرهفرونتال را در مقایسه با حیوانات کنترل نشان دادند. علاوه بر این، SPS با افزایش Bax و کاسپاز-3 و کاهش Bcl-2 منجر به القاء آپوپتوز شد. ورزش با شدت بالا به طور معنیداری (0/05 P<) باعث کاهش آپوپتوز و افزایش IGF-1 سرم شد.
استنتاج: ورزش با شدت بالا از طریق افزایش IGF-1 سرم و مهار آپوپتوز در قشر پرهفرونتال موشهای صحرایی مبتلا به PTSD، رفتارهای شبه اضطرابی را کاهش میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي