دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 204-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amjadi S, Ilali E S, Hossein-Nataj A, Enderami S A. The Relationship between Lifestyle and Self-esteem of Elderly People With Hypertension. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :192-204
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20080-fa.html
امجدی ساجده، ایلالی احترام السادات، حسین نتاج ابوالفضل، اندرامی سیده آتنا. ارتباط سبک زندگی و عزت نفس در سالمندان مبتلا به پُرفشاری خون. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :192-204

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20080-fa.html

سابقه و هدف: فشار خون بالا یکی از عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی است که در سالمندان شایع است. عزت نفس نیز یکی از عوامل روان‌شناختی است که بر سلامت جسمانی و روانی سالمندان تأثیر دارد. سبک زندگی نیز می‌تواند بر هر دو عامل فشار خون بالا و عزت نفس تأثیرگذار باشد. با این حال، ارتباط بین سبک زندگی و عزت نفس در سالمندان مبتلا به فشار خون بالا کم‌تر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سبک زندگی و عزت نفس در سالمندان مبتلا به پُرفشاری خون بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی،300 نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون از مراجعه‌کنندگان مراکز بهداشتی درمانی شهری شهرستان ساری به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی سامانمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل: پرسش‌نامه مشخصات جمعیت‌شناسی- پرسش‌نامه سبک زندگی سالمندان ایرانی- پرسش‌نامه عزت نفس روزنبرگ بود. در این مطالعه از شاخص‌های توصیفی، آزمون کولمگروف اسمیرنف، آزمون‌های t، تحلیل واریانس، همبستگی پیرسن و رگرسیون خطی چندگانه و نسخه 23 نرم‌افزار SPSS استفاده شد و سطح معنی‌داری نیز 0/05>P در نظر گرفته شد.
یافتهها: در پژوهش حاضر که میانگین سنی افراد مورد مطالعه 2/92±67/22 سال بود، آشکار شد که بیش‌تر سالمندان (71/3درصد) سبک زندگی متوسط دارند. هم‌چنین متوسط امتیاز عزت نفس در سالمندان مورد بررسی (4/43 ± 35/42) به‌دست آمد. نتایج نشان داد که بین سبک زندگی و عزت نفس سالمندان مبتلا به پرفشاری خون رابطه معنی دار مستقیمی (0/001> P ، 0/62=r) وجود دارد.
استنتاج: بهبود سبک زندگی گام مهمی در افزایش عزت نفس است. انجام مداخلات آموزشی- مشاوره‌ای جهت بهبود سبک زندگی سالمندان ضروری به نظر می‌رسد.
واژه‌های کلیدی: سبک زندگی، عزت نفس، سالمندی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری