دوره 33، شماره 2 - ( ویژه‌نامه شماره دو - آذر 1402 )                   جلد 33 شماره 2 صفحات 38-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tajik B, Nazari M, Fanaie H, Sadegh M. Investigating the Effects of Whey-supplemented Swimming Training on Improving Motor Dysfunction and Neuronal Apoptosis in a Rotenone-induced Parkinson's Disease Model. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (2) :27-38
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20084-fa.html
تاجیک بیتا، نظری مریم، فنایی حامد، صادق مهدی. بررسی تأثیر ورزش شنا به همراه تجویز whey بر بهبود اختلالات حرکتی و آپوپتوز نورونی در مدل پارکینسون القا شده با روتنون. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (2) :27-38

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20084-fa.html

سابقه و هدف: پارکینسون یکی از اختلالات شایع عصبی حرکتی ناشی از تخریب پیش‌رونده نورون‌های دوپامینرژیک هسته‌های قاعده‌ای است. whey منبعی غنی از اسیدآمینه و پپتیدهایی با خواص بیولوژیک درخور توجه است. با توجه به اثرهای مثبت ورزش بر مهار و ترمیم آسیب‌های نورونی، مطالعه حاضر به بررسی اثر تمرینات ورزشی شنا و تجویز whey بر اختلالات حرکتی و بیان ژن فاکتورهای آپوپتوزی استریاتوم در مدل پارکینسون القا شده با روتنون می‌پردازد.
مواد و روشها: موش‌های صحرایی نر ویستار با محدوده سنی 13 تا 15 هفته استفاده شدند. برای ایجاد مدل پارکینسون، تزریق روزانه روتنون (mg/Kg 2/5 در 1 درصد DMSO، داخل صفاقی) برای 60 روز انجام شد. 24 ساعت بعد از آخرین تزریق، سختی عضلانی با bar test, grid test و کندی حرکات با بررسی رفتار rearing ارزیابی شد. بعد از ایجاد مدل، روزانه whey (g/rat 4) به‌مدت 30 روز گاواژ شد. تمرینات شنا شامل 15 دقیقه شنای روزانه (سه دوره 5 دقیقه‌ای شنا با فاصله 10 دقیقه استراحت) به مدت 30 روز بود. در ادامه، آزمون‌های فعالیت حرکتی دوباره انجام شد. سپس، موش‌ها کشته شدند و استریاتوم جدا و در 80- درجه سانتی‌گراد نگه‌داری شد. بیان ژن‌های کاسپاز 3 و 6 توسط real-time PCR ارزیابی شد.
یافتهها: در مقایسه با گروه کنترل، روتنون سبب افزایش معنادار زمان در هر دو آزمون bar و grid و کاهش معنادار فعالیت rearing شد. تجویز whey به تنهایی یا همراه با ورزش شنا به صورت معناداری، زمان آزمون‌های bar و grid را در مقایسه با گروه روتنون، کاهش داد و سبب افزایش معنادار رفتار rearing در مقایسه با گروه روتنون شد. هم‌چنین، روتنون سبب افزایش معنادار بیان ژن‌های کاسپاز 3 و 6 در استریاتوم شد، در حالی که تجویز whey به تنهایی یا همراه با ورزش شنا به صورت معناداری، بیان این ژن‌ها را کاهش داد.
استنتاج: ورزش شنا به همراه تجویز whey اثرهای محافظت نورونی whey و همین‌طور، بهبود اختلالات حرکتی ایجاد شده توسط whey را تقویت می‌کند و به نظر می‌رسد که برای کنترل بیماری پارکینسون مفید باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي