دوره 34، شماره 231 - ( فروردین 1403 )                   جلد 34 شماره 231 صفحات 101-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farzaneh S, Rezaei S, Fathi H, Mogharabi-Manzari M, Salehipour M. A Review of the Biochemical and Pathophysiological Properties of Curcumin. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (231) :83-101
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20207-fa.html
فرزانه سحر، رضایی شهلا، فتحی حامد، مقربی منظری مهدی، صالحی پور مسعود. مروری بر ویژگی‌های بیوشیمیایی و پاتوفیزیولوژی کورکومین. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (231) :83-101

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20207-fa.html


چکیده:   (1066 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاهان دارویی نقش بسیار مهمی درحفظ سلامت انسان‌ها ایفا می‌کنند و حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی مختلفی هستند که به‌عنوان ترکیبات فعال درمانی شناخته می‌شوند. تاریخچه طولانی استفاده انسان از گیاهان دارویی نشان می‌دهد که این منابع طبیعی دارای خصوصیات ضد‌باکتریایی، ضد‌التهابی، آرام‌بخش و آنتی‌اکسیدانی می‌باشند. از جمله مزایای مهم گیاهان دارویی می‌توان به تسکین علائم بیماری‌ها، افزایش سیستم ایمنی بدن، و حتی پیشگیری از برخی بیماری‌ها اشاره کرد. هم‌چنین، استفاده از گیاهان دارویی به‌عنوان جایگزین یا مکمل درمان‌های سنتی، می‌تواند به کاهش عوارض جانبی و سمیت‌های مرتبط با داروهای شیمیایی کمک کند. از این رو، تحقیقات بیشتر در زمینه شناخت و استفاده از گیاهان دارویی می‌تواند به توسعه روش‌های درمانی نوین و بهبود سلامت عمومی افراد منجر شود. کورکومین، اصلی‌ترین ترکیب پلی‌فنل فعال مشتق شده ازگیاه کورکوما لانگا، میتواند به‌عنوان مکمل برای درمان بیماری‌های کبد، بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت، ناباروری و سرطانها استفاده شود. اثرات درمانی کورکومین شامل خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی از طریق مکانیسمهای تعدیل مستقیم و غیرمستقیم مولکول‌ها و مسیرهای سیگنال‌دهی ژن‌های دخیل در پاتوژنز بیماری است.کورکومین بر بیان سیتوکینهای التهابی، اینترلوکینها، فاکتورهای رشد، آنزیمها، مولکولهای چسبندگی، فاکتورهای رونویسی و پروتئینهای آپوپتوز تأثیر میگذارد. در این مطالعه مجموعه‌ای از مرورها و مقالات پژوهشی از پایگاه‌های اطلاعاتی اینترنتی جستجو و تا سال 2024 وارد مطالعه شد. این مطالعه با هدف بررسی مکانیسم‌های مولکولی مسیرهای سیگنالینگ کورکومین و شواهد بالینی مرتبط با اثرات آن بر درمان بیماریهای مختلف انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش مروری، مواد و منابع پژوهشی مرتبط از مطالعات کتابخانه‌ای از پایگاه‌های اطلاعاتی Scopus، Web of Science، Pubmed و Google Scholar در 20 سال اخیر تهیه و گردآوری شده است. کلید واژه‌های کورکومین، متابولیسم، فواید درمانی، فارماکوکینتیک، مسیر سیگنالینگ، التهاب و عوامل رشد در پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف جستجو شد. سپس منابع مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به دست آمده خلاصه و گزارش گردید.
یافتهها: اکثر مطالعات نتایج مثبتی در مورد استفاده از کورکومین در کاهش علائم سرطان‌ها، آرتریت، آلرژی، تصلب شرایین، بیماری‌های عصبی، سیروز کبدی، چاقی، پسوریازیس و بیماری‌های خودایمنی و به تاخیر انداختن روند پیری گزارش کرده‌اند. به‌طور کلی می‌توان از کورکومین به‌عنوان مکمل در کنار داروهای شیمیایی استفاده کرد. کورکومین موجب توقف پاسخ‌های التهابی می‌شود و اثر ضد التهابی آن با داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی قابل مقایسه است.
استنتاج: گیاهان دارویی دارای تنوع زیادی هستند و می‌توانند برای درمان بیماری‌های مختلف مورد استفاده قرارگیرند. تحقیقات بیش‌تر در زمینه داروهای گیاهی می‌تواند به شناخت بهتر اثرات و کاربردهای آنها منجر شود و در ایجاد داروهای جدید موثر باشد. باتوجه به تحقیقات حاضر، به نظر می‌رسد کورکومین با توانایی‌های متعدد ازجمله ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی می‌تواند نقش مؤثری در روند پیشگیری و درمان برخی بیماری‌ها داشته باشد که خود گام موثری در جهت استفاده از آن در کنار داروهای شیمیایی رایج است و موجب کاهش اثرات جانبی و هزینه برای فرد و جامعه خواهد شد. با این حال، مطالعات و تحقیقات بالینی بیشتری برای ارزیابی دقیق‌تر اثرات طولانی مدت و ایمنی مصرف کورکومین مورد نیاز است. درآینده، تحقیقات گیاهان دارویی چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای برای توسعه مداخلات درمانی جدید دارد، زیرا تحقیقات علمی در حال انجام برای آشکار کردن ترکیبات زیست فعال پیچیده و مکانیسم‌های مولکولی زیربنای خواص دارویی آن‌ها ادامه می‌یابد و راه را برای کاربردهای دارویی نوآورانه و راه ‌حل‌های بهداشتی پیشرفته هموار می‌کند.
متن کامل [PDF 1032 kb]   (417 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بیوشیمی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb