Molania T, Namdar P, Taheri A, Mollaei M, Salehi M, Yazdian-Robati R. Investigating the Effect of Folinic Acid Toxicity on Oral Fibroblasts Cells. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (232) :213-217
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20247-fa.html
ملانیا طاهره، نامدار پرستو، طاهری عطیه، ملایی ملیکا، صالحی مائده، یزدیان رضوان. بررسی اثر سمیت فولینیک اسید بر رده سلولهای فیبروبلاست لثه انسانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (232) :213-217
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20247-fa.html
چکیده: (1153 مشاهده)
سابقه و هدف: از آنجاییکه آفت دهانی بسیار دردناک است و درمان قطعی برای آن معرفی نشده است، تلاش در زمینه تهیه دارویی که این بیماری را کنترل نماید، بسیار مفید میباشد. اسید فولینیک مشتق 5 فرمیل اسید تتراهیدروفولیک است. برخلاف اسید فولیک (شکل مصنوعی فولات)، اسید فولینیک یکی از اشکال فولات است که بهطور طبیعی در غذاها یافت میشود. در بدن، اسید فولینیک میتواند به سایر اشکال فعال فولات تبدیل شود و فعالیت ویتامین کامل اسید فولیک را دارد. از آنجاییکه اسید فولینیک، دارای اثرات ترمیم زخم است، ممکن است نقش مهمی در تسریع بهبود زخمهای آفتی داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر اسید فولینیک بر رشد سلولهای فیبروبلاست لثه بهعنوان یک درمان بالقوه برای زخمهای دهان، انجام پذیرفت. با تعیین دوز بهینه، اسید فولینیک میتواند بهعنوان یک گزینه درمانی توصیه شده برای افراد مبتلا به زخم دهان مانند افت پیشنهاد شود.
مواد و روشها: طی این مطالعه تجربی، ردههای سلولی فیبروبلاست لثه انسانی در شرایط استریل در محیط کشت DMEM و سرم گاوی 10 درصد و آنتیبیوتیک پنیسیلین و تتراسیکلین 1 درصد در دمای 37 درجه کشت داده شدند. این سلولها در معرض غلظتهای مختلف از داروی فولینیک اسید (5، 20، 25، 30، 40، 50، 80 و 100 میکرومولار) قرار گرفتند. روش MTT برای ارزیابی زنده مانی سلولها و تعیین IC50 (غلظت مهاری) استفاده شد. در این آزمایش بهدلیل مشخص نبودن دامنه سمیت آن بر روی سلولها در یک مرحله بهصورت پـایلوت و تکرارهای کم، سمیت نسبی تعیین شد. هر غلظت چهار بار تکرار شد و در زمانهای مختلف (24، 48 و 72 ساعت) انکوبه شد. پس از زمان انکوباسیون، محیط رویی هر چاهک دور ریخته و به هر چاهک 100 میکرولیتر محلول MTT اضافه شد. پس از چهار ساعت انکوباسیون، محلول رویی دور ریخته و 100 میکرولیتر DMSO اضافه شد. سپس با استفاده از دستگاه الیزا ریدر، جذب نوری هر چاهک در طول موج 540-690 نانومتر اندازهگیری شد. در نهایت IC50 که نشاندهنده غلظت داروی لازم برای مهار 50 درصد رشد سلول است با استفاده از منحنی رشد محاسبه شد و نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS (نسخه 19) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه اثر سمیت سلولی فولینیک اسید بر رده سلولی فیبروبلاست لثه انسانی (HGF1) در محیط کشت سلولی در سه زمان در غلظتهای مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد در 24 ساعت تا غلظت 100 میکرومولار هنوز 70 درصد از سلولها زنده ماندند که این مورد میتواند نشانگر استفاده موثر از این دارو برای درمان آسیبهای ضایعات آفتی باشد. در 48 ساعت 78/1=IC50 میکرومولار بهدست آمدکه این نشانگر این است که در مطالعاتی با محدوده زمانی 48 ساعت میتوان تا دوز نزدیک80 میکرومولار از فولینیک اسید جهت استفاده از تاثیرات درمانی این دارو استفاده کرد. در 72 ساعت IC50 برابر با66/7 میکرومولار محاسبه گردید.
استنتاج: یافتههای این مطالعه نشان داد که غلظتهای بالاتر اسید فولیک در ابتدا برای دستیابی به کاهش قابل توجهی در رشد سلولی مورد نیاز است، اما با قرار گرفتن در معرض طولانیتر، غلظتهای پایینتر میتواند موثر باشد.