دوره 21، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1390 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 11-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzade Lamoki M, Pakravan N, Sheikholeslamian S. The Protective Effect Of N-Acetyl cysteine On Glutathione Levels And Serum Cholinesterase In Acute Poisoning Of Diazinon, in mice. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 21 (2) :2-11
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2025-fa.html
شکرزاده لموکی محمد، پاکروان نسرین، شیخ الاسلامیان سیده کاملیا. بررسی اثر حفاظتی N ـ استیل سیستئین بر سطح گلوتاتیون کبد و آنزیم استیل کولین استراز خون در موش سوری، در مسمویت حاد ناشی ازدیازینون. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (2) :2-11

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2025-fa.html

زمینه و هدف: استفاده از آفت کش ها به منظور ارتقاء سطح تولیدات غذایی سبب بروز مسمومیت به شکل حاد و مزمن در افراد مخصوصاً کشاورزان شده است. دیازینون از پرکاربردترین سموم ارگانوفسفره می‌باشد که باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی می‌گردد. مهار برگشت ناپذیر آنزیم کولین استراز نیز از مکانیسم‌های اصلی مسمومیت با این ترکیبات است. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی N- استیل سیستئین بر سطح گلوتاتیون کبد و آنزیم استیل کولین استراز خون در موش سوری، در مسمویت حاد ناشی ازدیازینون می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه روی موش‌های آزمایشگاهی نر در محدوده‌ی وزنی gr40ـ30 انجام شد. نمونه‌ها به طور تصادفی به 7 گروه (5 تایی) تقسیم شده بودند و تزریقات داخل صفاقی به صورت زیر انجام شد. گروه‌ 1ـ نرمال سالین 2ـ روغن سویا 3ـ دیازینون ( mg/kg20) 4ـ N استیل سیستئین (mg/kg 100) 5 ـ N ـ استیل سیستئین (mg/kg 100) + دیازینون (mg/kg 20) 6 ـ پرالیدوکسیم (mg/kg 20) + دیازینون (mg/kg 20) 7ـ پرالیدوکسیم (mg/kg 20) + دیازینون (mg/kg 20) + N ـ استیل سیستئین (mg/kg 100) 24 ساعت پس از آخرین تزریق با بیهوش نمودن حیوانات، بافت کبدی خارج و 3 ml خون از قلب حیوان نیز گرفته شد که به ترتیب میزان گلوتایتون احیا (GSH) و مهار آنزیم کولین استراز با استفاده از روش Elman در آنها اندازه گیری شد. یافته‌ها: نتایج حاصل از اثر دیازینون و N ـ استیل سیتسئین بر سطح گلوتاتیون احیاء و استیل کولین استراز خون نشان می‌دهد که دیازینون در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش سطح گلوتاتیون و کولین استراز خون می‌شود و دریافت N- استیل سیستئین سبب افزایش هر دو مورد می‌‌گردد. گرچه این افزایش معنی‌دار نبوده است (P >0/05). استنتاج: N- استیل سیستئین باعث بهبود مهار استیل کولین استراز و وضعیت آنتی اکسیدانتی بدن در مقابل سم ارگانو فسفره دیازینون می‌شود و از طریق افزایش گلوتاتیون احیاء در سمیت زدایی رادیکال‌های آزاد ناشی ازدیازینون مؤثر است ولی این اثر حفاظتی در مسمومیت حاد، از نظر آماری معنی‌دار نمی‌باشد که شاید بتوان علت آن را در فرصت کمی که در اختیار سلول است تا از سیستئین به عنوان پیش سازگلوتاتیون استفاده کند، دانست.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی