دوره 34، شماره 232 - ( اردیبهشت 1403 )                   جلد 34 شماره 232 صفحات 70-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasem Kouhikheili M, Hosseinnataj A, Yaghoubi T, Janati Y. The Effect of Group Hope Therapy on the Quality of Life of Elderly Women with Type 2 Diabetes. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (232) :58-70
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20275-fa.html
قاسمی کوهی خیلی مریم، حسین نتاج ابوالفضل، یعقوبی طاهره، جنتی ید الله. بررسی تاثیر امید درمانی گروهی بر کیفیت زندگی زنان سالمند مبتلا به دیابت نوع دو: یک مطالعه کارآزمایی بالینی شاهد دار تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (232) :58-70

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20275-fa.html


چکیده:   (1163 مشاهده)
سابقه و هدف: سالمندی فرایندی فیزیولوژیک است، اما در این دوران با گذشت زمان و تاثیر عوامل محیطی و سبک ناسالم زندگی، شیوع بیماریها به ویژه بیماریهای مزمن افزایش مییابند. یکی از این بیماریهای مزمن دیابت است. دیابت یک مشکل عمده در سلامتی افراد است که با اختلال در متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و چربی بهدلیل ترشح ناپایدار انسولین، مقاومت به انسولین یا هر دو مشخص میشود و اثرات منفی بر سلامت جسمی و روانی آنها دارد و در نتیجه از کیفیت زندگی آنها میکاهد. مسئله نسبتا جدیدی که امروزه در خصوص کیفیت زندگی مطرح میشود، امیدواری است. زیرا امیدواری میتواند روند رویاروریی با ناملایمات زندگی را آسان و ابعاد کیفیت زندگی را بهبود بخشد. امید درمانی براساس نظریه امید اشنایدر و همکاران بنا شده و مبتنی بر رویکرد روانشناسی مثبتگرا میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر امید درمانی گروهی بر کیفیت زندگی زنان سالمند مبتلا به دیابت، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: مطالعه به روش کارآزمایی بالینی، شاهدار تصادفی شده با طرح پیشآزمون و پسآزمون در دو گروه شاهد و مداخله طراحی گردید. زنان سالمند مبتلا به دیابت واجد شرایط از درمانگاه دیابت مرکز آموزشی درمانی امام خمینی ساری بهصورت در دسترس انتخاب شدند و با بلوک تصادفی شده در دو گروه مداخله (20 نفر) و شاهد (20 نفر) قرار گرفتند. آموزش امید درمانی گروهی در 8 جلسه دو بار در هفته و بهمدت 90 دقیقه برای زنان سالمند مبتلا به دیابت انجام گرفت. پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران دیابتی توماس(DQOL) دو گروه قبل، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون من ویتنی، فریدمن، ویلکاکسون و نرمافزار SPSS نسخه 16و 05/0P< انجام شد.
یافتهها: مقایسه میانگین کیفیت زندگی در مرحله قبل از مداخله، در دو گروه مداخله و شاهد اختلاف آماری معناداری نشان نداد(472/0P=). مقایسه میانگین کیفیت زندگی بلافاصله بعد از انجام مداخله در دو گروه مداخله (2/84±59/55) و شاهد (69/3±90/45) و یک ماه پس از انجام مداخله در دو گروه مداخله (714/2±00/60) و شاهد (75/3±75/45) اختلاف آماری معناداری را نشان داد(001/0P=). سطح کیفیت زندگی بالا در گروه شاهد از 35 درصد به 50 درصد و در گروه مداخله از 45 درصد به 100 افزایش پیدا کرد. براساس نتایج مطالعه حاضر میانگین کیفیت زندگی گروه شاهد در دو مرحله پایان مداخله و یک ماه پس از انجام مداخله کمتر از گروه مداخله بود.
استنتاج: نتایج پژوهش نشان داد امید درمانی گروهی بر بهبود کیفیت زندگی زنان سالمند مبتلا به دیابت نوع دو موثر است. زنان سالمند مبتلا به دیابت آموختند در رنج و درد ناشی از بیماری نیز میتوانند معنای زندگی را دریابند. مفهوم امید در افراد سبب میگردد که وسعت نگرش آنان از شرایط سخت پر رنج کنونی گستردهتر گردد. افزایش امید منجر به برقراری شادمانی، آرامش، سازگاری با وضعیت کنونی، افزایش انرژی، معنیدار شدن و موفقیت در زندگی میشود. در نتیجه میتوان امید درمانی گروهی را به منظور افزایش کیفیت زندگی در برنامههای مراقبتی روزانه سالمندان به ویژه زنان اجرا نمود.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20240130060857IRCT
 
متن کامل [PDF 685 kb]   (517 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روان پرستاری

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb