Salehi M, Molania T, Mollaei M, Tabarestani A, Masnavipour B, Zamanfar D, et al . Comparison of oral Health and Quality of Life Related to it in Two- to Five-Year-Old Children with Type 1 Diabetes with Healthy Children. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (235) :60-68
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20557-fa.html
صالحی مائده، ملانیا طاهره، ملایی ملیکا، طبرستانی امیررضا، مثنوی پور بهنام، زمانفر دانیال، و همکاران.. مقایسه سلامت دهانی و کیفیت زندگی وابسته به آن در کودکان دو تا پنج ساله مبتلا به دیابت نوع یک با کودکان سالم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (235) :60-68
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20557-fa.html
چکیده: (926 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری دیابت شایعترین اختلال متابولیکی شناخته شده میباشد که با هیپرگلیسمی مزمن و اختلال در متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین همراه است. از عوارض دهانی-دندانی دیابت میتوان به هایپر پلازی لثه، پریودنتیت، پوسیدگی دندان، و خشکی دهان اشاره کرد. اگر چه دیابت میتواند بر سلامت دهان و دندان بسیار مؤثر باشد، اما مطالعات محدودی افزایش پوسیدگی دهان و دندان در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک نسبت به کودکان سالم را مورد بررسی قرار دادهاند. این مطالعه با هدف مقایسه سلامت دهانی و کیفیت زندگی وابسته به آن در کودکان دو تا پنج ساله مبتلا به دیابت نوع یک با کودکان سالم در شهرستان ساری در سال 1401، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد- شاهدی، 33 کودک دو تا پنج ساله دارای دیابت نوع 1 (گروه مورد) و 33 کودک سالم همسانسازی شده از نظر سن و جنس (گروه شاهد) مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی در شهر ساری، با استفاده از روش نمونهگیری سرشماری وارد مطالعه شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه از والدین، شاخص تأثیر سلامت دهان در دوران کودکی (ECOHIS) در اختیار آنها قرار گرفت. این پرسشنامه در دو حیطه تاثیر فرزند (CIS) و تاثیر خانواده (FIS) طبقهبندی شده بود. بهطور کلی، مجموع نمرات خام این شاخص از 0-52 متغیر است که در بخش CIS از 0-26 و در بخش FIS از 0-16 میباشد. هر چه عدد نهایی شاخص ECOHIS بیشتر باشد، نشان دهنده مشکلات بهداشت دهانی بیشتر و کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان (OHRQoL) نامناسبتر است. کودکان از نظر شاخص dmft زیر نور کافی معاینه شدند و نتایج با هم مقایسه شدند. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS 22 تحلیل گردید.
یافتهها: در این مطالعه 54/5 درصد (36 نفر) از شرکت کنندگان پسر بودند که این میزان 57/6درصد (19 نفر) از گروه مورد و 51/5 درصد (17 نفر) از گروه شاهد را تشکیل میداد. دختران نیز45/5 درصد (30 نفر) از حجم نمونه را تشکیل دادند که از این بین 4/42 درصد (14 نفر) عضو گروه مورد و 5/45 درصد (16 نفر) در گروه شاهد بودند. یافتههای این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات FIS، ECOHIS، و dmft در گروه مورد بهطور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود (0/05>P)، اما تفاوت معنیداری در نمره CIS مشاهده نشد. میانگین نمرات CIS و ECOHIS در گروه شاهد بین دختران و پسران از نظر آماری معنیدار بود (0/05>P)، اما تفاوت معنیداری در این متغیرها در گروه مورد یافت نشد (0/05<P).
استنتاج: طبق نتایج مطاله فعلی، کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان با توجه به شاخص ECOHIS در کودکان دیابتی نوع 1، نامناسبتر از بیماران سالم در همان بازه سنی است. همچنین با بالاتر رفتن سن کودک با دیابت نوع 1، کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان وی کمتر میشود. نتایج مطالعه حاضر همچنین نشان میدهد که کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارند (dmft بیشتر) که این میزان با افزایش سن افزایش مییابد ولی ارتباطی با جنس ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
دندانپزشکی