دوره 34، شماره 237 - ( مهر 1403 )                   جلد 34 شماره 237 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahrani S M N, Rahmati S, Moqadam V. Effect of Eight Weeks of High-Intensity Interval Swimming on Visceral Adipose Tissue Asprosin and Serum Adiponectin in Rats with High-Fat Diet-Induced Non-Alcoholic Steatohepatitis. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (237) :1-13
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20572-fa.html
بحرانی سیدمحمدنبی، رحمتی صالح، مقدم وحید. تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا بر پروتئین آسپروسین بافت چربی احشایی و آدیپونکتین سرم خون در موش-های صحرایی مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی القا شده با رژیم پرچرب. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (237) :1-13

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20572-fa.html


چکیده:   (413 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی در سراسر جهان است. آسپروسین به عنوان یک آدیپوکین جدید می‌باشد که ارتباط نزدیکی با متابولیسم گلوکز کبدی دارد. با این حال، اطلاعات کمی در مورد آن و تاثیر فعالیت ورزشی بر آن وجود دارد. همچنین مقاومت به انسولین یک عامل کلیدی در پاتوژنز NAFLD و به خصوص بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) است. آدیپونکتین فراوانترین آدیپوکین مخصوص چربی است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد آدیپونکتین؛ مقاومت به انسولین کبدی، مقاومت به انسولین به صورت سیستماتیک، التهاب و فیبروز کبد را کاهش میدهد. بهطورکلی آدیپونکتین درجه استئاتوز و شدت NASH را پیشبینی میکند. اگرچه هیچ درمان دارویی اثبات شدهای برای درمان NASH وجود ندارد، استراتژیهای درمانی اخیر بر روی تنظیم غیرمستقیم آدیپونکتین از طریق تجویز عوامل مختلف درمانی و/یا اصلاح شیوه زندگی متمرکز شده‌اند. از اینرو هدف از مطالعه حاضر تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا بر پروتئین آسپروسین بافت چربی احشایی و آدیپونکتین سرم خون در موشهای صحرایی مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی القا شده با رژیم پرچرب بوده است.
مواد و روشها: تعداد 40 سر رت نر از نژاد اسپراگداولی به دو گروه بیمار (رژیم پرچرب)(20 سر) و سالم (20 سر) تقسیم شدند. به مدت هشت هفته رژیم پرچرب بهصورت امولسیون روزانه (ml/kg10) به گروه بیمار و به گروه سالم نیز همین مقدار محلول سالین گاواژ شد. پس از پایان هشت هفته و اثبات بیماری گروهها هرکدام به دو گروه مجزا شامل کنترل- سالم(9سر)، شنا-سالم (9سر)، کنترل-بیمار (9سر) و شنا-بیمار (9سر) تقسیم شدند. سپس به مدت هشت هفته، سه روز در هفته پروتکل تمرین تناوبی شنا با شدت بالا را گروههای تمرین انجام دادند و رژیم پرچرب برای گروههای بیمار تا پایان دوره تمرینات ادامه داشت. پس از پایان تمرین، آدیپونکتین سرم خون با استفاده از روش الایزا و پروتئین آسپروسین بافت چربی احشایی با روش وسترن بلات اندازهگیری شدند. ابتدا با استفاده از آزمون شاپیروویلک، طبیعی بودن توزیع دادهها اثبات و سپس با استفاده از آمار استنباطی از شیوه آزمون آنووای یک‌طرفه برای تعیین تفاوت بین گروهی و در صورت معنیدار بودن با استفاده از آزمون تعقیبی بونفرونی تفاوتهای درونگروهی به صورت دوبهدو مشخص شد. تمام مراحل آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS ورژن 26 محاسبه گردید.
یافتهها: یافتههای تحقیق حاضر نشان داد در متغیر آدیپونکتین سرم؛ در گروه شنا- بیمار نسبت به کنترل- بیمار (0/022 P=) افزایش معنیدار وجود داشت. همچنین درگروه شنا- سالم نسبت به گروه کنترل- سالم (0/008 P=) افزایش معنیدار آدیپونکتین سرم مشاهده شد. سطح پروتئین آسپروسین بافت چربی احشایی در گروه شنا- سالم نسبت به کنترل- بیمار (0/001 P=) کاهش معنیدار داشت و در گروه شنا- بیمار نسبت به کنترل-بیمار (0/946 P=) سطح این پروتئین کاهش غیرمعنیدار یافته بود.
استنتاج: در مجموع میتوان گفت در این تحقیق علی‌رغم مصرف دائم رژیم پرچرب در گروه بیمار مورد مطالعه؛ تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا توانست دو شاخص اصلی بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکلی را بهبود بخشد به‌طوری‌که منجر به افزایش آدیپونکتین و کاهش آسپیروسین شود و با این تغییرات میتوان گفت احتمالا این نوع تمرینات میتواند التهاب و مقاومت به انسولین را در این نوع بیماری بهبود دهد؛ با این وجود چون تحقیق حاضراز اولین تحقیقات در زمینه تاثیر فعالیتهای تناوبی شنا با شدت بالا بر این دو متغیر در مدل بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکلی پیشرونده بوده است؛ برای حصول نتایج قطعی نیازمند تحقیقات بیش‌تر است.
 
متن کامل [PDF 792 kb]   (220 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb