Asgarirad H, Aghababaei M, Amirkhanloo S, Ahmadi S M, Ebrahimi H, Davoodi A et al . Enhancement of Skin Absorption of Propolis Extract through Niosomal Nanovesicle Formulation: Design and Optimization Using the Box-Behnken Method. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (239) :42-57
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20768-fa.html
عسگری راد حسین، آقابابائی مریم، امیرخانلو شروین، احمدی سیده ملیکا، ابراهیمی حسین، داوودی علی و همکاران.. بهبود جذب پوستی عصاره پروپولیس از طریق فرمولاسیون نانووزیکول نیوزومی: طراحی و بهینهسازی با استفاده از روش باکس بنکن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (239) :42-57
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20768-fa.html
چکیده: (134 مشاهده)
سابقه و هدف: داروهای گیاهی به دلیل اثربخشی درمانی بالا و عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای شیمیایی، توجه فراوانی را به خود جلب کردهاند. پروپولیس به عنوان یک محصول طبیعی غنی از ترکیبات فلاوونوئیدی دارای خواص درمانی متعدد است. هدف از این پژوهش، طراحی و توسعه فرمولاسیونهای نوین برای دارورسانی پوستی عصاره پروپولیس است.
مواد و روشها: نانوذرات نیوزومی حاوی عصاره پروپولیس با استفاده از روش هیدراتاسیون فیلم نازک تهیه شدند. برای دستیابی به فرمولاسیون بهینه، مقادیر مختلف کلسترول و سورفاکتانتها (اسپان ۶۰ و توئین ۶) براساس تغییرات HLB تنظیم شدند. پارامترهای کلسترول،HLB و نسبت سورفاکتانتها با استفاده از روش طراحی آزمایش باکس- بنکن ارزیابی و بهینهسازی شدند و فرمولاسیون مناسب برای مطالعات جذب پوستی انتخاب شد. شناسایی و اندازهگیری غلظت ترکیبات فلاوونوئیدی در نانوذرات نیوزومی با استفاده از اسپکتروفتومتر UV انجام شد. برای ارزیابی جذب پوستی، نفوذ ژلهای ساده و نیوزومی پروپولیس با استفاده از سل انتشاری فرانز در شرایط آزمایشگاهی مقایسه گردید.
یافتهها: فرمولاسیونی حاوی ۳۰۰ میلیگرم کلسترول و ۳۵۳.۹ میلیگرم از اسپان ۶۰ و توئین ۶۰ با HLB معادل 11/5، بهترین نتایج را از نظر اندازه ذره (201/3نانومتر)، فاکتور پراکندگی مناسب، پتانسیل زتا و درصد بارگذاری نشان داد. این نانوذرات با اندازه کوچک و مناسب، قابلیت نفوذ مؤثر در لایههای پوستی را دارند و جذب موضعی دارو را به طور چشمگیری افزایش میدهند. نتایج نشان داد که فرمولاسیون نیوزومی نسبت به ژل ساده پروپولیس، نفوذپذیری و فراهمی زیستی بیشتری دارد.
استنتاج: این مطالعه نشان داد که مقادیر کلسترول، نوع و نسبت سورفاکتانتها و HLB به طور معنیداری بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و میزان بارگذاری نانوذرات نیوزومی تأثیر میگذارند. همچنین، نیوزومها نفوذ و جذب پوستی پروپولیس را افزایش داده و نشاندهندهی پتانسیل بالای این سیستم در بهبود جذب پوستی، افزایش حلالیت و بهینهسازی متابولیسم دارو هستند. بنابراین، نیوزومها میتوانند برای دارورسانی پوستی عصارههای گیاهی مورد استفاده قرار گیرند.