دوره 34، شماره 237 - ( مهر 1403 )                   جلد 34 شماره 237 صفحات 144-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shekarriz R, Roudbari N. Colorectal Cancer Risk Factors: A Case-Control Study in North of Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (237) :135-144
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20798-fa.html
شکرریز رامین، رودباری نشاط. عوامل خطر سرطان کولورکتال:مطالعه مورد شاهدی در شمال ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (237) :135-144

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20798-fa.html


چکیده:   (260 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان کولورکتال یکی از مشکلات جدی و پرهزینه در بخش سلامت انسان در کل جهان بهویژه کشورهای در حال توسعه مانند ایران است. این بیماری که سومین سرطان شایع در دنیا است در مناطق جغرافیـایی و اقوام مختلف شیوع بسیار متفاوتی داشته و نیز ارتباط نزدیکی با سبک زندگی دارد. در نتیجه بررسیهای دقیق در مناطق مختلف و بر روی افراد با تنوع نژادی و قومیتی میتواند به بهبود سلامت عمومی افراد کمک کرده و استراتژیهای مناسبی برای کاهش ابتلا به سرطان کولورکتال ارائه کند. باتوجه به افزایش شیوع این بیماری، شناسایی عوامل خطر مرتبط در مناطق با شیوع بالای سرطانهای گوارشی به‌‌ویژه شمال کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین این مطالعه به شناسایی عوامل خطر مرتبط با سرطان کولورکتال (بیماریهای زمینهای، عادات تغذیهای، فعالیت فیزیکی) در بیماران مراجعهکننده به مرکز جامع سرطان مازندران در مقایسه با گروه شاهد پرداخت.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد شاهدی، 123 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال با تایید پاتولوژی مراجعهکننده به بیمارستان امام خمینی(ره) ساری و 100 شاهد از افراد مراجعهکننده به بیمارستان، بدون علائم گوارشی و بهصورت تصادفی براساس معیارهای ورود و خروج برای سن، جنسیت و قومیت انتخاب شدند. دادههای هر شرکتکننده ازطریق مصاحبههای شخصی با استفاده از پرسشنامههای طراحی شده و پرسشگر آموزش دیده به دست آمد.
یافتهها: بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، از نظر جنسیت در بین افراد دو گروه اختلاف معنیداری وجود نداشت (0/084P=). همچنین اگرچه میانگین شاخص توده بدنی بیماران بیشتر از گروه شاهد بود (گروه شاهد4/01±26/64 و گروه مورد 6/48±27/99 کیلوگرم/مترمربع) اما اختلاف معنیداری بین دو گروه وجود نداشت. در مجموع دو گروه در شیوع کلی بیماری زمینه ای تفاوت معنیداری را نشان ندادند. سابقه مصرف دارو نیز نشان داد که بیماران مصرف اسید فولیک، ویتامین D و داروهای ضد فشار خون بیشتری داشتند. از طرفی سابقه مصرف دخانیت و الکل در دو گروه نشان داد که اختلاف معنیداری در میزان مصرف سیگار، قلیان و اوپیوم در بین دو گروه وجود ندارد. نتایج فعالیت ورزشی نشان داد که افراد گروه شاهد بهطور معنیداری دارای فعالیتهای ورزشی بیشتری هستند. همچنین توانایی بیماران در پیاده روی در مسافت بالا بهطور معنیداری نسبت به افرار غیر بیمار کمتر بود. فرکانس مصرف مواد غذایی پروتئینی بیانگر این نکته بود که بیماران مصرف گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غذاهای فرآوری شده بیشتری دارند. فرکانس مصرف سبزیجات نیز حاکی از این بود که مصرف سبزیجاتی مانند کاهو، سبزی خوردن تازه و پیاز در بیماران کمتر از گروه شاهد است.
استنتاج: وجود سابقه خانوادگی سرطان، بیماریهای زمینهای مانند فشار خون و هایپرلیپیدمی، شاخص توده بدنی بالا و تحرک کم، مصرف بالای پروتئینهای حیوانی و مصرف کم سبزیجات از عوامل خطر سرطان کولورکتال در مطالعه حاضر بودند. بنابراین اصلاح سبک زندگی و رواج تغذیه سالم، همچنین فعالیت فیزیکی، باید مورد توجه سیاستگذاران سلامت قرار گیرد. غربالگری افراد با سابقه خانوادگی مثبت نیز از جمله راهکارهای مناسب جهت کاهش بار این نوع بدخیمی میتواند باشد.
 
متن کامل [PDF 786 kb]   (131 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: هماتولوژی و آنکولوژی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb