Farhadi A, Cheraghi E, Farahani N, Khodabandehloo F, Heidari M F, Heydari R, et al . Investigating the Relationship between Changes in the Expression Level of the CLU Gene and the Prognosis of Gastric Cancer Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (237) :50-62
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20799-fa.html
فرهادی آرزو، چراغی عرفان، فراهانی نسترن، خدابنده لو فاطمه، حیدری محمد فواد، حیدری رضا، و همکاران.. بررسی ارتباط تغییرات سطح بیان ژن CLU و پیش آگهی بیماران مبتلا به سرطان معده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (237) :50-62
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20799-fa.html
چکیده: (356 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان معده یکی از سرطانهای شایع با یک میلیون بیمار جدید در سال بوده و پس از سرطان ریه دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر دنیا میباشد. این بیماری بسیار ناهمگون با محل اولیه، هیستولوژی، طبقهبندی مولکولی و رفتار بیولوژیکی متفاوت میباشد و اطلس ژنوم سرطان چهار زیرگروه مختلف آدنوکارسینوم معده را مشخص کرده است. طی چند دهه گذشته مطالعات مولکولی مختلفی جهت فهم مکانیسم ایجاد و پیشرفت سرطان معده و همچنین شناسایی بیومارکرهای تشخیصی و پیشآگهی دهنده جدید انجام شده است. چندین فرآیند داخل سلولی از جمله تغییر در بیان ژنها میتواند منجر به ایجاد و یا پیشرفت سرطان معده گردد. تغییر در پروفایل بیانی ژنها نه تنها در سرطان بلکه در بیماریهای دیگری از جمله بیماریهای قلبی، بیماریهای خود ایمنی و دیابت میتواند دخیل باشد. ژن CLU از جمله ژنهای محافظت شده در طول تکامل است و محصول آن پروتئین کلاسترین میباشد که در انواع مختلفی از فرایندهای سلولی از جمله اتصالات بین سلولی و مرگ برنامهریزی شده سلول ایفای نقش میکند. کلاسترین دارای نقش چندگانه در سرطانزایی و تهاجم تومور میباشد. در یک دستهبندی، این ژن را در گروه ژنهای مهارکننده متاستاز طبقهبندی میکنند. بر خلاف ژنهای مهارکننده تومور، ژنهای مهارکننده متاستاز در تومورها دچار جهش نمیشوند، درمقابل در اغلب موارد بیان آنها بهصورتکاهشی تنظیم میگردد. لذا هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی ارتباط تغییرات سطح بیان ژن CLU و پیشآگهی بیماران مبتلا به سرطان معده میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 50 جفت بافت تومور و بافت سالم مجاور از بیماران مبتلا به سرطان معده جمعآوری شدند. در ابتدا، بیان نسبی ژن CLU از طریق روش واکنش زنجیرهای پلیمراز کمی در زمانواقعی (qRT-PCR) ارزیابی شد. استخراج RNA با استفاده از محلول RNX-plus و سنتز cDNA با استفاده از کیت شرکت BIOFACT و به روش مخلوط Random Hexamer و الیگو dT انجام شد. سطوح بیان ژنها به وسیله ترموسایکلر StepOnePlus مورد سنجش قرار گرفت و از GAPDH به عنوان ژن کنترل داخلی استفاده شد. پس از آن جهت بررسی بیشتر تغییرات بیان ژن CLU، بیان این ژن در دو گروه از بیماران بررسی گردید. برای ارزیابی اثر بیان ژن CLU در مدت زمان بقای بیماران، آنالیز کاپلا- مایر انجام شد. بهعلاوه، یک آنالیز جامع جهت بررسی بیان ژن CLU در سرطانهای مختلف با استفاده از دادههای TCGA انجام شد.
یافتهها: بررسی بیان ژن CLU نشان داد میزان بیان این ژن در نمونههای تومور برابر با 0/46 نمونههای حاشیه تومور میباشد. در ادامه برای بررسی بیان این ژن از دیتایهای دو کوهورت دیگر استفاده گردید. نتایج آنالیزها نشان دادند که بیان این ژن در نمونههای توموری بیماران نسبت به نمونههای نرمال، پایین تر بوده و در تمامی مراحل بیماری سرطان معده نسبت به بافت مجاور تومور، کاهش معنیداری دارد. در بررسی بقا کلی بیماران اختلاف معنیداری در مدت زمان بقاء بین بیمارانی که بیان بالای ژن CLU داشتهاند با آنهایی که بیان پایینتر این ژن را داشته اند، مشاهده گردید. بیان پایینتر این ژن همراه با کاهش مدت زمان بقاء بیماران بود. نتایج بررسی جامع نشان داد در اکثر سرطانهای بررسی شده بیان این ژن کاهش مییابد.
استنتاج: براساس یافتههای مطالعه حاضر، میتوان از بیان ژن CLU بهعنوان یک مارکر پیشآگهی در سرطان معده استفاده کرد و ژن درمانی CLU را به عنوان یکی از گزینههای درمانی سرطان معده در نظر داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
ژنتیک