دوره 17، شماره 58 - ( خرداد 1386 )                   جلد 17 شماره 58 صفحات 16-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ala S, Saeedi M, Eshghi F, Rahmani N, Mirzabeygi P. The Effect of Metronidazole on Hemorrhoidectomy Pains. J Mazandaran Univ Med Sci 2007; 17 (58) :9-16
اعلا شهرام، سعیدی مجید، عشقی فریبرز، رحمانی بویینی نسرین، میرزابیگی پرستو. تاثیر پماد مترونیدازول در کاهش درد بیماران بعد از هموروئیدکتومی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1386; 17 (58) :9-16

سابقه و هدف: مطالعات متعددی جهت دستیابی به کاهش درد پس از هموروئیدکتومی (Hemorrhoidectomy) انجام شده است که از آن ها می توان به نقش سم بوتولیسم، مهار نواحی خلفی اطراف مقعد با روپیواکائین 0.75 درصد، و پماد 0.2 درصد نیتروگلیسرین اشاره نمود. ولی نمی توان از آن ها به طور معمول برای کاهش درد هموروئیدکتومی استفاده نمود. از طرفی مشخص شده است که مترونیدازل خوراکی نیز درد پس از هموروئید کتومی را کاهش می دهد. لذا مطالعه حاضر اثربخشی مترونیدازل موضعی (10 درصد) را در کاهش دردهای پس از جراحی و درد پس از دفع در هموروئیدکتومی (برای کاهش عوارض عمومی دارو) مورد بررسی قرار می دهد.
مواد و روش ها: ابتدا فرمولاسیون مناسب از پماد مترونیدازل 10 درصد تهیه شد و در ادامه با یک مطالعه کارآزمایی بالینی دو سو بی خبر، آینده نگر و تصادفی، درد پس از هموروئیدکتومی با استفـاده از مترونیـدازل موضعـی (10 درصـد) و فـرآورده دارونمـا که در ناحیـه جراحـی استعمـال می شدنـد، مقـایسه شـد. درد، با استفاده از معیـار دیداری - قیاسـی ) Visual analog scale)VAS در ساعات ششم، دوازدهم و بیست و چهارم و همچنین روزهای دوم، هفتم و چهاردهم پس از جراحی ارزیابی شد. مصرف مخدر، مسکن و مشکلات بعد از جراحی ثبت شد.
یافته ها: 47 بیمار به صورت تصادفی انتخاب شدند، 25 نفر در گروه مترونیدازل و 22 نفر در گروه دارونما قرار گرفتند. بیماران گروه مترونیدازل موضعی در مقایسه با گروه دارونما در ساعات ششم و دوازدهم و روزهای اول، دوم، هفتم و چهاردهم به طور مشخص (P<0.04) درد کمتری داشتند.از نظر میزان مصرف مخدر، تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد البته به استثنای ساعت دوازدهم پس از جراحی که دو گروه تفاوت معنی داری در این مورد داشتند (P<0.05). بیمارانی که در گروه مترونیدازل بودند، مسکن کمتری در مقایسه با گروه دارونما دریافت کردند و تفاوت دو گروه در روزهای دوم و هفتم از این نظر معنی دار بود (P=0.049 و P=0.024). درد پس از دفع نیز در روز دوم پس از جراحی در گروه مترونیدازل به طور معنی داری کاهش یافت (P=0.016).
استنتاج: مترونیدازل موضعی (10 درصد) مشکلات پس از جراحی را در ساعات ششم و دوازدهم و همچنین روزهای اول، دوم، هفتم و چهاردهم پس از هموروئیدکتومی کاهش داد. درد پس از دفع نیز در مقایسه با گروه شاهد کمتر شد. علی رغم این نتایج برای استفاده وسیع از این فراورده، در بالین نیاز به مطالعه بیشتری می باشد.
متن کامل [PDF 231 kb]   (19074 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |