دوره 21، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1390 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 193-180 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghababaei Ziarati A, Ghorbani H, Hosseinalizadeh M. Evaluate the Relationship between Spatial Distribution of Esophageal and Gastric Cancers and Soil Conditions at the Golestan Province. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 21 (1) :180-193
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2082-fa.html
آقابابایی زیارتی علی، قربانی هادی، حسینعلی‌زاده محسن. ارزیابی ارتباط تغییرات مکانی توزیع سرطان های مری و معده و وضعیت خاک در استان گلستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (1) :180-193

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2082-fa.html

سابقه و هدف: یکی از شایع‌ترین علل مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. هنوز هم سرطان‌های دستگاه گوارش در شمال کشور، از مهم‌ترین علت‌های مرگ‌ومیر ناشی از سرطان است. شمال ایران علاوه بر این‌که از نقاط منطبق یافته بر کمربند سرطان مری است، یکی از کانون‌های سرطان مری در جهان محسوب شده و در شمال شرق ایران مانند ترکمن صحرا به حداکثر مقدار می‌رسد. سرطان مری معمولاً در مراحل پیشرفته ظاهر می‌شود به طوری که در نیمی از بیماران هنگام تشخیص بیماری موضعی پیشرفته می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مکانی سرطان‌های مری و معده در نقاط مختلف استان گلستان و ارتباط آن با شرایط خاک منطقه بود. مواد و روش‌ها: در این تحقیق با استفاده از زمین آمار سرطان‌های مری و معده و مجموع آن دو مورد ارزیابی و با مدل‌های مختلف زمین آماری مورد بررسی قرار گرفت و نهایتاً نقشه کریجینگ جهانی سرطان مری و معده ترسیم گردید. یافته‌ها: نسبت ASR سرطان مری، حداقل 58/5 و حداکثر 27/680 بوده است و مدل بهینه تغییر نما برای سرطان مری، مدل نمایی و سرطان معده، مدل گوسی می‌باشد. جهت ناهمسانگردی، شمال شرقی- جنوب غربی بوده است. مناطق با بیش‌ترین تغییرات منطبق بر نهشته های لسی در شمال شرق استان واقع شده که بیش‌ترین تغییرات مورد مشاهده سرطان مری و معده در شمال شرق محدوده مورد مطالعه رخ داده است. استنتاج: نقشه‌های حاصل از این مطالعه نشان از این است که در استان گلستان سرطان مری وضعیت حادتری را نسبت به سرطان‌ معده دارد. وضعیت نقشه سرطان از سمت غرب به شرق استان شدیدتر می‌شود. در شهرستان کلاله که بیش‌ترین مقدار رسوبات لسی در آن شهرستان واقع شده است، میزان سرطان مری در حداکثر مقدار می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سرطان مری، گلستان، خاک و زمین آمار
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |