دوره 34، شماره 238 - ( آبان 1403 )                   جلد 34 شماره 238 صفحات 39-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Behnampour M, Barati A H, Jafari B, Bahramian M. The Effect of Immediate Self-Myofascial Release and Static Stretching of the Gastrocnemius Muscle and Plantar Fascia in the Superficial Back Line on Range of Motion and chronic Neck Pain: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (238) :27-39
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21060-fa.html
بهنامپور مرضیه، براتی امیرحسین، جعفری بهروز، بهرامیان مهرداد. اثر آنی خود رهاسازی مایوفاشیال و کشش ایستا عضله دوقلو و فاشیا کف‌پایی در زنجیره سطحی خلفی بر دامنه حرکتی و درد مزمن گردن: یک کارآزمایی بالینی کنترل شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (238) :27-39

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21060-fa.html


چکیده:   (291 مشاهده)
سابقه و هدف: بدن انسان یک واحد یکپارچه و هماهنگ است و به گونه‌ای فعالیت می‌کند که هر جزء آن می‌تواند در کل سیستم تأثیرگذار باشد. در علوم جدید با یک دید کلی به بدن نگاه می‌شود و در صورت بروز اختلال در هر قسمت بدن، به همراه درمان علائم، به درمان منبع ایجادکننده اختلال که اصولا در نقطه‌ای دورتر از محل اختلال است، نیز پرداخته می‌شود. هدف این پژوهش تاثیر آنی خود رهاسازی (ماساژ با فوم رولر) و کشش ایستای عضله دوقلو و فاشیا کف‌پایی در زنجیره سطحی خلفی بر دامنه حرکتی و درد مزمن گردن می‌باشد.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی‌‌شده‌ از 32 آزمودنی با دامنه سنی 40-30 سال مبتلا به درد گردن مزمن غیر اختصاصی استفاده شد. افراد بهصورت تصادفی به دو گروه مساوی کنترل (16 نفر) و مداخله (16 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله رهاسازی و کشش را بهترتیب با فوم رولر و باند انجام دادند و گروه کنترل نیز تمرینی دریافت نکردند. پیش و پس از پروتکل تمرینی، میزان دامنه حرکتی گردن در صفحه ساجیتال بهوسیله گونیامتر و میزان درد بهوسیله مقیاس آنالوگ بصری درد مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با روش آماری تیزوجی و آزمون آنکووا در سطح معنیداری 05/0 با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شد.
یافتهها: آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت معنیداری بین دو گروه مداخله و کنترل در متغیر میزان درد گردن (001/0=P)، دامنه حرکتی گردن در صفحه ساجیتال شامل فلکشن گردن (001/0=P) و اکستنشن گردن (001/0=P) افراد مبتلا به گردن درد مزمن وجود داشت. نتایج آزمون تیزوجی نشان داد که در گروه مداخله پیش و پس از شرکت در دوره تمرین کششی همراه با آزاد سازی مایوفاشیای عضلات دوقلو و کفپایی، اختلاف نمرات پیشآزمون و پسآزمون در متغیرهای میزان درد گردن، دامنه حرکتی فلکشن و اکستنشن گردن معنیدار بوده است (001/0=P)، اما این اختلاف در گروه کنترل بین مرحله پیش و پسآزمون تفاوت معنیداری نداشت(0/05<P).
استنتاج: بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر به نظر میرسد که استفاده از مداخلات خود رهاسازی و تمرینات کششی در پشت ساق و کف پا باعث افزایش دامنه حرکتی و کاهش درد گردن میشود. این نتایج نشان از انتقال تنش در زنجیره عضلانی سطحی خلفی دارد، این زنجیره از فاشیای کف‌پایی تا عضلات جلویی جمجمه توسعه یافته‌ و اعمال مداخله در هر قسمت این زنجیره، بر کل این مسیر تاثیر می‌گذارد. با بهرهگیری از این روش در شرایطی که فرد گردن درد حاد دارد یا به هر علت امکان مداخله در ناحیه گردن وجود نداشته باشد، می‌توان مداخلاتی در مسیر این زنجیره عضلانی اعمال و نتایج آن را در گردن مشاهده کرد. در سال‌های اخیر این مبحث مورد توجه محققین زیادی واقع شده است و شاهد مقالات بسیاری در این حوزه هستیم و به صورت آزمایشگاهی و مطالعه بر روی جسد وجود زنجیره عضلانی سطحی خلفی ثابت شده است. در بالین نیز برای انتقال تنش در زنجیرهای عضلانی علت‌هایی چون خاصیت ویسکوالاستیک بافت، گیرنده‌های عصبی و تغییر امولسیون ماتریکس خارج سلولی بیان شده است، ولی هنوز به صورت دقیق علت این انتقال تنش در بافت فاشیا به صورت یک جعبه سیاه باقی مانده است.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 2N20200209046422IRCT
 
متن کامل [PDF 948 kb]   (138 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب ورزشی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb