شکرزاده محمد، عباسی علی، شادبورستان امیر، امیدی محمود. بررسی پاتولوژیکی کبد و کلیه در موش های صحرایی تحت مواجهه با دیازینون و نقش ال-کارنیتین. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (2) :140-144
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2107-fa.html
چکیده: (12224 مشاهده)
سابقه و هدف: دیازینون یکی از آفت کش های ارگانوفسفره است که می تواند از طریق القای استرس اکسیداتیو منجر به تولید رادیکال های آزاد شود و از این طریق تعادل سیستم آنتی اکسیدانتی بدن را تغییر دهد. آنتی اکسیدان نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد ایفا می کنند. این مطالعه به ارزیابی اثر آنتی اکسیدانتی ال-کارنیتین در موش های مواجهه یافته با دیازینون پرداخته است.
.مواد و روشها: این مطالعه روی موش های آزمایشگاهی نر نژاد ویستار در محدوده ای وزنی gr250-200 انجام گرفت (5n=). حیوانات به مدت 4 هفته مواد شیمیایی را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از کالبد گشایی کبد و کلیه تمامی حیوانات جداسازی شد و سپس در فرمالین بافری 10 درصدی پایدار گردید. از نمونههای فوق با استفاده از شیوه های رایج پاساژ بافت و تهیه مقاطع آسیب شناسی، برشهایی با ضخامت 5 میکرون توسط میکروتوم تهیه و جهت رنگ آمیزی با هماتوکسیلین-ائوزین آماده گردیدند..
یافته ها: در کبد گروه هایی که دیازینون دریافت کرده بودند، نکروز فوکال و کانونی هپاتوسیتها ایجاد گردید. همچنین باعث اتساع سینوزوئیدها و خونریزی در پارانشیم کبد گردید. پاتولوژی کبد و کلیه در گروه های دریافت کننده کارنیتین در دوز mg/kg 50 مانند گروه کنترل بود در دوزmg/kg 150اتساع ورید مرکزی در کبد دیده شد. در گروه دیازینون و ال-کارنیتین التهاب ورید مرکزی، پرخونی و نکروز مشهود بود. در دوزmg/kg 150 التهاب همچنان وجود داشت ولی نکروز به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته بود. درآسیب شناسی بافت کلیه نیز التهاب و پرخونی سینوزوئیدها در گروه دریافت کننده دیازینون وجود داشت.
استنتاج: این مطالعه نشان داد که دیازینون توانایی ایجاد آسیب در بافت کبد را داراست هر چند در بافت کلیه آسیب کمتری ایجاد کرد همچنین نشان داده شد که ال کارنیتین به صورت وابسته به دوز قادر است آسیب ناشی از دیازینون را در بافت کبد و کلیه کاهش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |