دوره 21، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1390 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 127-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shadborestan A, Khaksar E, Shokrzadeh M, Taghavi M. Cadmium, Lead and Chromium contents in rice (champa) produced in the Mobarakeh County in 2009. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 21 (2) :122-127
شادبورستان امیر، خاکسار الهه، شکرزاده محمد، تقوی محمود. بررسی غلظت کادمیوم، کروم و سرب در برنج چمپا شهرستان مبارکه در سال 1388. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (2) :122-127

سابقه و اهداف : از آنجایی که برنج منبع اصلی غذایی برا ی اکثریت مردم دنیا از جمله ایران را تشکیل می‌دهد، تعیین غلظت و توزیع فلزات سنگین در گیاه برنج اهمیت زیادی دارد. هدف از این تحقیق، برآورد میزان فلزات سنگین کادمیوم، کروم و سرب در برنج تولیدی شهرستان مبارکه‌است. مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده است. نمونه‌برداری با روش تصادفی طبقه بندی شده، از 10 شهر و دهستان شهرستان مبارکه صورت گرفت. از هر شهر و یا دهستان، سه نمونه برداشت شد و سپس با هم مخلوط گردید. آماده‌سازی نمونه‌ها براساس روش ذکر شده در A.S.T.M(2000) صورت گرفت و غلظت کروم، سرب و کادمیوم تعیین شد. به منظور انجام محاسبات، توصیف و تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای Excel و SPSS 15 و آزمون آماری T-Test استفاده شد. یافته ها: میانگین غلظت کادمیوم در نمونه‌های برداشتی mg/kg 048/0± 178/0 بود. غلظت کادمیوم در 40 درصد از نمونه‌های مرکب، برابر و یا بیشتر از میزان استاندارد بود. میانگین غلظت سرب و کروم در نمونه‌ها به ترتیب برابر mg/kg 059/0± 176/0 و 055/0±148/0 برحسب وزن خشک بود. غلظت سرب و کروم در تمامی نمونه ها، کمتر از حد استاندارد تعیین شده توسط FAO/WHO بودند و این اختلاف از نظر آماری معنادار بود(P<0.001). استنتاج : تنها در برخی موارد غلظت کادمیوم از حد استاندارد گذشته بود و تمامی نمونه‌ها از نظر سرب و کروم پایین تر از حد استاندارد بودند. میزان دریافت هفتگی کادمیوم، کروم و سرب پایین تر از حد استاندارد تعیین شده توسط کمیته قانون‌گذاری افزودنی‌ها و آلاینده‌های غذایی FAO/WHO بود. لذا خطر جدی سلامت عمومی راتهدید نمی‌کند.
واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، برنج، دریافت هفتگی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی