دوره 35، شماره 244 - ( اردیبهشت 1404 )                   جلد 35 شماره 244 صفحات 64-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tirgar Fakheri S, Changizi R, Manoochehri H, Siahposht-Khachaki A, Rameshgar M. Investigating the Effects of Sedative and Antidepressant Drugs (Diazepam, Sertraline, and Their Combination) on Behavioral and Biochemical Changes in Zebrafish (Danio rerio) as an Animal Model. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 35 (244) :52-64
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21813-fa.html
تیرگرفاخری شهاب، چنگیزی رضا، منوچهری حامد، سیاه پشت خاچکی علی، رامشگر میثم. بررسی اثرات دارو‌های آرامبخش و ضد افسردگی(دیازپام، سرترالین و ترکیب آن‌ها) بر تغییرات رفتاری و بیوشیمیایی در ماهی زبرا (Daniorerio) به عنوان مدل انسانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1404; 35 (244) :52-64

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21813-fa.html


چکیده:   (489 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از بیماری‌های ذهنی که امروزه بسیاری از مردم را تحت تاثیر قرار داده است، افسردگی می‌باشد. ماهی زبرا به عنوان یک مدل جدید جهت تحقیق بر روی افسردگی و سایر اختلالات عصبی مطرح شده است. این مطالعه با هدف بررسی وجوه مختلف تاثیرات داروهای ضد افسردگی، گسترش دامنه ی اطلاعات از پروتکل UCS (استرس مزمن غیر قابل پیشبینی) و افزایش آگاهی از ویژگیهای ماهی زبرا، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از 384 ماهی زبرا بالغ از سویهی باله کوتاه در 24 آکواریوم استفاده شد. ماهیهای زبرا به دو گروه کنترل (بدون استرس) و UCS تقسیم شدند. درون هر گروه جانوران به گروه های کنترل، دیازپام (120 میکروگرم بر لیتر)، سرترالین (10 میکروگرم بر لیتر) و ترکیب دیازپام + سرترالین تقسیم شدند. آزمایشات رفتاری با استفاده از آزمایش تانک جدید انجام شد. ضبط حرکات ماهیها به مدت 6 دقیقه و تحلیل آن به وسیله نرمافزار Ethovision و آزمایشات بیوشیمیایی با اندازه‌گیری کورتیزول انجام شد‌.
یافتهها: مصرف ترکیبی دو دارو کاهش معنیداری در میزان مسافت کل پیموده شده ( از 37 به 18 متر)، افزایش معنیداری در زمان سپری شده در سطح تانک در هنگام مصرف ترکیبی دو دارو (از 55 به 154 ثانیه) و افزایش معنیداری در جابهجایی به سطح تانک در هنگام مصرف ترکیبی دو دارو ( از 18 به 85 جابهجایی) رویت شد. دیازپام و سرترالین به ترتیب موجب کاهش معنیدار سطح کورتیزول از 1 نانوگرم بر گرم بافت به حدود 0/64) و از 1 نانوگرم بر ‌گرم بافت به 0/15 نانوگرم می‌گردد.
استنتاج: استفاده از ماهی زبرا به‌عنوان ارگانیسم مدل در مطالعات تاثیرات رفتاری و فیزیولوژیک استرس را تقویت نمود و علاوه بر این، نشان داده شد که استفاده از داروهای سرترالین همراه با دیازپام می‌تواند در کاهش پیشرفت افسردگی مفید باشد.

 
متن کامل [PDF 752 kb]   (288 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانپزشکی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb