دوره 23، شماره 101 - ( خرداد 1392 )                   جلد 23 شماره 101 صفحات 54-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghbanian S M, Ramezani M, Abedini M, Yazdani Charati J. Difference between Risk Factors of Common Ischemic Brain Strokes on Anterior and Posterior Circulation. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (101) :49-54
باغبانیان سیدمحمد، رمضانی منیره، عابدینی محمود، یزدانی چراتی جمشید. بررسی تفاوت بین فاکتور خطرهای شایع سکته های مغزی ایسکمیک بر گردش خون قدامی و خلفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (101) :49-54

سابقه و هدف : سکته مغزی یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک و دومین علت مرگ و می ر در افراد بالغ محسوب می شود. اطلاع دقیقی در خصوص نقش مستقل هر یک از فاکتورهای خطر بر گردش خون قدامی و خلفی مغز موجود نمی باشد در حالی که سکته مغزی در مسیر قدامی شای ع تر ولی در مسیر خلفی شدیدتر و خطرناک تر است . لذا این مطالعه با هدف مقایسه فاکتورهای خطر شایع سکته ای مغزی ایسکمیک بر گردش خون قدامی و خلفی انجام شده است. مواد و روش ها: در این مطالعه بیماران شامل 200 بیمار مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک ترومبوتیک بود هاند که طی یک مشخص MRI و MRA سال به اورژانس های بیمارستان بوعلی ساری و امام بهشهر مراجعه نموده اند نوع سیرکولاسیون درگیر با شد. فاکتور خطرهای بیماران اعم از دیابت، هیپرتانسیون، هیپرلیپیدمی، کشیدن سیگار و بیماری های ایسکمیک قلب ثبت شد. 33 درصد دچار هیپرلیپیدمی و / 45 درصد دیابتیک، 7 / 40 درصد دچار پرفشاری خون و 2 / یافته ها: از 200 بیمار 4 7 درصد سیگاری بوده اند. در این مطالعه اثر سن و جنس بر نوع گردش خون / 14/7 درصد دچار بیمار ی ایسکیک قلبی و 7 و در افراد مبتلا به (p<0/ 1 برابر ( 05 / درگیر معن ی دار نبوده است . در افراد دیابتی شانس درگیری سیرکولاسیون خلفی 6 در حالی که اثر هم زمان دیابت و .(p<0/ 1 برابر بوده است ( 05 / پرفشاری خون هم شانس درگیری گردش خون خلفی 6 شانس درگیری گردش خون قدامی در بیماران دچار .(p>0/ فشارخون بر نوع گردش خون درگیر معنی دار نبوده است ( 05 هیپرلیپیدمی پنج برابر گردش خون خلفی بوده است . بین سیگار کشیدن و نیز بیمار ی های ایسکمیک قلبی و نوع گردش .(p>0/ خون درگیر اثر معنی داری مشاهده نشده است ( 05 استنتاج: با توجه به شیوع بیشتر سکته های مسیر خلفی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و یا دیابتی و خطرناک تر بودن این نوع از سکته های مغزی این ریسک فاکتورها را با دقت بیش تری به مقادیر نرمال نزدیک کرد و در این بیماران به سندرم های مسیر خلفی توجه ویژه مبذول داشت.