سابقه و هدف: جهت جمع آوری نمونه های خون برای اندازه گیری زمان PT و APTT به طور روتین در ایران حتی در بیماران آنمیک نیز از 9 قسمت خون کامل و یک قسمت سیترات سدیم 3.6 درصد استفاده می شود، در حالیکه در برخی از کیت های آزمایشگاهی و کتب مرجع توصیه به تصحیح حجم سیترات با توجه به میزان هماتوکریت (HCT) شده است. ما در این تحقیق نتایج تست PT و APTT را نزد بیماران آنمیک با و بدون تصحیح حجم سیترات مقایسه کرده ایم.
مواد و روش ها: این تحقیق به روش تجربی بر روی نمونه خون 80 بیمار آنمیک انجام گرفت و تست PT و APTT برای هر بیمار در 2 لوله با غلظت سیترات روتین به نسبت 9 به 1 در یکی و با غلظت سیتراتی که حجم آن با توجه به میزان HCT تصحیح شده است. آزمایش ها با استفاده از کیت بیومریو و دستگاه کواگولومتر انجام شد. نتایج هر لوله نیز جداگانه گزارش شد. نتایج بر اساس آزمون t- student مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج:میانگین اختلاف PT بین دو لوله 3/0 ثانیه و 1.15 APTTثانیه بوده است.
استنتاج: تصحیح حجم سیترات با توجه به میزان HCT تفاوت معنی داری را در میزان PT و APTT نسبت به زمانی که این تصحیح صورت نگرفته و غلظت سیترات به طور روتین استفاده شود (نسبت 9 به 1) هم از نظر بالینی و هم از نظر آماری نشان نمی دهد.