دوره 24، شماره 112 - ( اردیبهشت 1393 )                   جلد 24 شماره 112 صفحات 22-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Toubi F, Arpanaei A, Deezaji A, Oghabian M, Fatemi S S A. Synthesizing and characterization of magnetic Mesoporous silica nanocomposite for medical application and investigating their cytotoxicity. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (112) :9-22
توبی فروغ، آرپنائی ایوب، دیزجی عبدالخالق، عقابیان محمدعلی، فاطمی سید صفا علی. ساخت و تعیین ویژگی ذرات نانوکامپوزیتی متخلخل سیلیکای مغناطیسی برای کاربردهای پزشکی و بررسی سمیت سلولی آن‌ها. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (112) :9-22

سابقه و هدف: تشخیص به موقع و درمان مؤثر بیماری‌های صعب‌العلاج از چالش‌های بسیار مهم در زمینه نانوپزشکی است. هدف از این تحقیق، سنتز و تعیین ویژگی‌های ذرات نانوکامپوزیتی سه لایه سیلیکای مغناطیسی با قابلیت به کارگیری هم‌زمان به عنوان عامل حاجب در تصویربرداری تشدید مغناطیسی (Magnetic resonance imaging یا MRI) و دارورسانی بود. مواد و روشها: در پژوهش حاضر نانوذرات اکسید آهن مگنتیت با روش هم‌رسوبی شیمیایی، لایه اول سیلیکا با استفاده از روش مشابه روش Stober و لایه دوم (سیلیکای متخلخل) با روش حذف الگو ساخته شدند. حضور و حذف مولکول‌های سورفکتانت توسط آنالیز مادون قرمز تبدیل فوریه (Fourier transform infrared یا FTIR)، بررسی اندازه و مورفولوژی ذرات توسط تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی عبوری- روبشی با قدرت تفکیک بالا (High resolution-scanning transmission electron microscopy یا HR-STEM)، خصوصیات مغناطیسی ذرات توسط دستگاه مغناطیس‌سنج نمونه ارتعاشی (Vibrating sample manetometer یا VSM)، ساختار متخلخل با استفاده از روش Brunauer-Emmett-Teller و ساختار بلوری نانوسامانه نیز با آنالیز تفرق اشعه ایکس (XRD یا X-Ray Diffraction) بررسی شدند. سنجش‌های MTT و LDH برای بررسی سمیت سلولی ذرات سنتز شده استفاده گردید. یافتهها: نانوسامانه سه لایه سنتز شده دارای اندازه 10 ± 180 نانومتر و مساحت ویژه و قطر متوسط حفره ذرات به ترتیب 4/390 مترمربع بر گرم و 01/3 نانومتر بود. مغناطش اشباع نانوسامانه برابر با 5/0 ± 21 واحد الکترومگنتیک بر گرم به دست آمد. بررسی سمیت سلولی نانوسامانه بر دو دودمان سلولی سرطان پروستات اپی‌تلیال چسبنده 145-DU و سرطان خون اریترولوکمیک شناور 562K انجام شد. نتایج بررسی سمیت سلولی نشان داد که نانوسامانه به دست آمده در غلظت‌های آزمایش شده سمیت سلولی ایجاد نکردند. استنتاج: نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که نانوسامانه سنتز شده دارای قابلیت‌های لازم اولیه برای به کارگیری هم‌زمان به عنوان عامل حاجب برای MRI و دارورسانی است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: نانوتکنولوژی