دوره 23، شماره 109 - ( بهمن 1392 )                   جلد 23 شماره 109 صفحات 102-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Golepoor M, Shokrzadeh M, Esfahenezadeh M H, Karemzadeh L, Ebrahemmagam B, Salehifar E et al . Assessment of Organophosphorus Residues together in Strawberry Produced in Mazandaran, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 23 (109) :93-102
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3251-fa.html
قلی پور محمد، شکرزاده محمد، اصفهانی زاده محمدحسین، کریم زاده لاله، ابراهیم مقام بهار، صالحی فر ابراهیم و همکاران.. بررسی میزان باقی مانده انواع سموم ارگانوفسفره در توت فرنگی تولیدی استان مازندران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (109) :93-102

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3251-fa.html


چکیده:   (12111 مشاهده)
سابقه و هدف: برای کنترل آفات در محصولات مختلف کشاورزی از جمله توت فرنگی، از آفت‌کش‌ها استفاده می‌شود. با توجه به این‌که توت‌فرنگی پوسته سطحی یک‌نواختی مشابه سایر میوه‌ها ندارد، لذا سموم دفع آفاتی که در پرورش این میوه به کار برده می‌‌شوند، در آن نفوذ کرده و به راحتی نیز از آن حذف نمی‌‌شود. از این‌رو این تحقیق با هدف بررسی میزان هم زمان باقی‌مانده آفت‌کش‌های ارگانوفسفره در توت‌فرنگی تولیدی استان مازندران انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه 211 نمونه توت فرنگی از شهرهای استان مازندران در بهار سال 1391 از سطح مزارع تولیدی جمع‌آوری شد و به‌طور هم‌زمان باقی‌مانده سموم مالاتیون، دیازینون، دورسبان (کلرپیروفوس) و اتیون در آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. آماده‌سازی نمونه‌ها با روش QUECHERS صورت گرفت و به‌وسیله دستگاه GC-mass اندازه‌گیری کمی سموم مورد نظر انجام شد. مقایسه میانگین هرکدام از سموم با حدود استاندارد به روش آنالیز واریانس یک‌طرفه (ANOVA) مورد بررسی آماری قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که میانگین و انحراف معیار کل غلظت سموم مالاتیون، دیازینون، دورسبان و اتیون بر حسب ppb به ترتیب 8/2±52/4، 8/6±2/37، 78/1± 07/6 و74/1±67/2 بود. از سوی دیگر اگر چه میانگین دیازینون و دورسبان در نمونه‌های مورد بررسی پایین‌تر از حد مجاز استاندارد ملی ایران به ترتیب100 و300 ppb می‌باشد در حالی که براساس این استاندارد مصرف مالاتیون و اتیون درتوت فرنگی مجاز نمی‌باشد. استنتاج: یافته‌های به دست آمده مبنی بر وجود باقی مانده سموم در نمونه‌ها، کنترل دوره ای سلامت این محصول ضروری به نظر می‌رسد.
متن کامل [PDF 279 kb]   (5458 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb