دوره 23، شماره 110 - ( اسفند 1392 )                   جلد 23 شماره 110 صفحات 173-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shadman M, Ajami A, Rafiei A, Hussein-Nattaj H, Hosseini V, Taghvaei T, et al . Phenotypic evaluation of natural killer (NK) and natural killer T (NKT)-like cells in patients with peptic ulcer and gastric cancer caused by Helicobacter pylori infection. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 23 (110) :165-173
شادمان مجتبی، عجمی بوالقاسم، رفیعی علیرضا، حسین نتاج هادی، حسینی وحید، تقوایی ترنگ، و همکاران.. بررسی فتوتیپ‌های سلولیNatural killer (NK) و سلول‌های شبه Natural killer T(NKT) در بیماران مبتلا به زخم پپتیک و سرطان معده‌ی ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (110) :165-173

سابقه و هدف: هدف از این مطالعه، مقایسه کمی جمعیت‌های سلولی NK (Natural killer) و شبه NKT (Natural killer T) در اختلالات گوارشی ناشی از هلیکوباکتر پیلوری است. مواد و روش‌ها: از بین افرادی که به دلیل علایم سوء هاضمه در درمانگاه بیماری‌های گوارش تحت اندوسکوپی قرار گرفته بودند، 27 نفر مبتلا به سرطان معده، 25 نفر مبتلا به زخم پپتیک و 22 نفر دارای علایم بالینی بدون زخم به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. عفونت هلیکوباکتر پیلوری با آزمایش اوره‌آز سریع و بیوپسی به اثبات رسید. میزان جمعیت سلول‌های NK با دو فنوتیپ CD3-CD56+ و CD3-CD16+و سلول‌های شبه NKT و همچنین میزان بیان مولکول CD8 در سطح سلول‌های NK در خون محیطی افراد مورد مطالعه با روش فلوسایتومتری بررسی شد. یافته‌ها: جمعیت‌های سلولی CD3-CD16+NK، CD3-CD56+NK و در بیماران مبتلا به سرطان معده در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی‌داری کاهش یافت (به ترتیب 001/0 ≥ P، 005/0 = P و 002/0 = P). اما این جمعیت‌های سلولی، در بیماران مبتلا به زخم معده در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نداشتند. همچنین آنالیز میزان بیان مولکول CD8 نشان داد که غالب جمعیت‌های سلولی CD16+NK و CD56+NK در خون محیطی هر سه گروه مورد مطالعه، فاقد مولکول CD8 هستند (CD8-). استنتاج: کاهش جمیعت سلول‌های NK و شبه NKT در بیماران مبتلا به سرطان معده نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. به نظر می‌رسد این سلول‌ها در کاهش التهاب مزمن ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری و جلوگیری از پیشرفت به سمت سرطان معده نقش داشته باشند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: ايمونولوژي