دوره 22، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1391 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 85-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arash V, Dabagh Satari F, Haghanifar S, Subuti F, Barzegar K. A Quick Method for Prediction of Mesiodistal width of Unerupted Permanent Teeth in Mazandaran Population. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (1) :77-85
آرش ولی الله، دباغ ستاری فرهاد، حقانی فر سینا، ثبوتی فرهاد، برزگر خلیل. روشی سریع برای تخمین اندازه دندان های دائمی رویش نیافته در جمعیت مازندران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (1) :77-85

سابقه و هدف: عرض مزیودیستالی دندان‌ها در شکل‌گیری منظم قوس دندانی تأثیر دارند. هدف این مطالعه ارائه معادله تخمینی جدید و تدوین روشی سریع ولی در عین حال دقیق برای آنالیز فضا است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی به روش نمونه‌گیری آسان از دندان‌های شصت فرد بالغ (30پسر، 30 دختر) قالب‌گیری شد. قالب‌ها اسکن شدند وعرض دندان‌ها با استفاده از نرم افزار طراحی شده اندازه‌گیری گردید. اندازه تخمینی کانین‌ها و پرمولرها را از روی دندان‌های مرجع مختلف از جمله سانترال‌ها از جدول (S&S)Sanin & Savara استخراج شد. رابطه آن‌ها با اندازه واقعی دندان به کمک آنالیز رگرسیون خطی بررسی شد. بدین ترتیب بهترین دندان مرجع مشخص و رگرسیون مناسب به منظور پیش‌گویی اندازه تخمینی کانین‌ها و پرمولرها تدوین گردید. هم‌چنین معادلات Tanaka & Johnston , Moyers، بولتون و معادله تخمینی جدید، برای نرم افزار تعریف شد. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهدکه نرم افزارطراحی شده توان پیش‌بینی فضای مورد نیاز برای کانین و پرمولر را دارد. ضمناً با استفاده از معادله 15/2 x +706/0= y و با انتخاب دندان سانترال پایین به عنوان مرجع اندازه تخمینی دندان‌های کانین و پرمولر حاصل از جدول S&S با اندازه‌های نمونه ایرانی بسیار نزدیک است و هم‌چنین در دو جنس تفاوتی وجود ندارد. استنتاج: همانند روش دستی، سانترال پایین به عنوان مرجعی قابل اعتماد برای تخمین اندازه کانین و پرمولرهای رویش نیافته با استفاده از نرم افزار می‌باشد. دندان کانین بهتر از پرمولر و قوس دندانی فک بالا بهتر از فک پایین قابل پیش بینی است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: دندانپزشکی