Mohammadpour Tahamtan R A, Yazdani J, Zare S, Tirgar Fakheri H, Bagheri S. Geographical mapping of gastrointestinal cancer mortality rates in Mazandaran and Golestan provinces, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 23 (110) :125-135
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3396-fa.html
محمدپور تهمتن رضاعلی، یزدانی جمشید، زارع سودابه، تیرگر فاخری حافظ، باقری سمیه. ترسیم نقشه جغرافیایی میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دستگاه گوارش در استانهای مازندران و گلستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (110) :125-135
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3396-fa.html
چکیده: (9629 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان به عنوان سومین علت مرگ در ایران شناخته شده است. استانهای شمالی کشور به خصوص مازندران و گلستان دارای میزان بروز بالای سرطان گوارش هستند. هدف این مطالعه، یافتن توزیع جغرافیایی میزان مرگ و میر این بیماری و استانداردسازی آن جهت تعیین تفاوتهای موجود بین شهرستانها در نقشه بود.
مواد و روشها: دادههای این مطالعه مربوط به موارد مرگ ناشی از سرطان دستگاه گوارش ثبت شده در سالهای 84-1380 در استانهای گلستان و مازندران بود. برای استفاده از مدل رگرسیون Poisson تعمیم یافته، از دادههای انبوهه استفاده شد و با محاسبه میزان مرگ و میر، پس از استانداردسازی با استفاده از نرمافزار GIS (Geographic information systems) نسبت به ترسیم نقشه جغرافیایی اقدام گردید.
یافتهها: از بین 5715 فرد فوت شده به علت سرطان دستگاه گوارش، 18/65 درصد مربوط به استان مازندران و 82/34 درصد مربوط به استان گلستان بودند. میزان مرگ و میر استاندارد شده در نقاط مرکزی استان مازندران، مقدار کمتری را نشان داد. از شهرستان چالوس تا مرز گرگان، SMR (Standardized mortality ratio) بیشتر بخشها بین 0/1-9/0 به دست آمد. از ابتدای مرزبندی گرگان تا انتهای شرقی مرزهای جغرافیایی استان گلستان، برای تمامی بخشها میزان مرگ و میر بالاتر از 1 به دست آمد. مدل رگرسیونی تا حدودی ناهمگنی مربوط به SMR را از بین برد.
استنتاج: تغییرات میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دستگاه گوارش، از روی نقشه جغرافیایی استانهای مازندران و گلستان بیان کننده مخاطره بالا و تأثیر ساختار جغرافیایی و اجتماعی- اقتصادی این منطقه میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
اپیدمیولوژی