دوره 22، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1391 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 143-134 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kooshyar H, Shoorvazi M, Dalir Z, Hosseini M. Health Literacy and its Relationship with Medical Adherence and Health-Related Quality of Life in Diabetic Community-Residing Elderly. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (1) :134-143
کوشیار هادی، شوروزی مریم، دلیر زهرا، حسینی مسعود. بررسی رابطه سواد سلامت با تبعیت از رژیم درمانی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت درسالمندان مبتلا به دیابت ساکن جامعه. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (1) :134-143

سابقه و هدف: سواد سلامت را می‌توان به صورت توانایی خواندن، درک کردن و عمل کردن بر اساس توصیه‌های بهداشتی و سلامتی تعریف نمود. هدف از این مطالعه تعیین سواد سلامت و ارتباط آن با تبعیت از رژیم درمانی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در سالمندان مبتلا به دیابت می باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 300 نفر از سالمندان (60 سال به بالا) مبتلا به دیابت شهر مشهد، انجام شد. نمونه‌گیری به صورت طبقه‌ای- خوشه ای چند مرحله‌ای از مراجعین مراکز بهداشتی -درمانی انجام شد و داده ها با استفاده از ابزار سنجش سواد سلامت (Brief-TOFHL A (Brief -Test of functional health literacy in adults، ابزار استاندارد شده کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، تبعیت دارویی MMAS(Morisky Medication Adherence Scale)، ابزار پژوهشگر ساخته تبعیت از رژیم غذایی و ورزش و هم‌چنین اندازه‌گیری HbA1c و BMI گردآوری شد و سپس با آزمون‌های آماری پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه، توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: در این مطالعه 70 درصد سالمندان مبتلا به دیابت، سواد سلامت ناکافی داشتند و افراد با سواد سلامت کافی از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند و بین سواد سلامت با بعد جسمی و روانی کیفیت زندگی ارتباط معنی‌داری وجود داشت (05/0p<) ولی با بعد اجتماعی ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد (05/0p>). در افراد با سواد سلامت کافی تبعیت دارویی و تبعیت از رژیم غذایی و ورزش بالاتر بود (05/0p<) و میزان HbA1c به طور معنی‌داری کم‌تر بود (05/0p<) ولی بین سواد سلامت و BMI ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد (05/0p>). استنتاج: با توجه به ارتباط سواد سلامت بر تبعیت از رژیم درمانی و کیفیت زندگی سالمندان، توجه هر چه بیش‌تر به امر سواد سلامت در برنامه‌های ارتقای سلامت، ضروری می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه