دوره 13، شماره 41 - ( دى 1382 )                   جلد 13 شماره 41 صفحات 81-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ëdalatjoo M, Bahmanpour S, Talaei T, Âliabadi E. Study on the teratogenic effects of phenytoin and phenobarbital and the reduction of their effects by folic acid in mice . J Mazandaran Univ Med Sci 2003; 13 (41) :74-81
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-354-fa.html
عدالت جو منوچهر، بهمن پور صغری، طلایی طاهره، علی آبادی الهام. مطالعه نقش اسید فولیک در کاهش ناهنجاری های تکوینی ناشی از فنی تویین و فنوباربیتال در جنین های موش. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1382; 13 (41) :74-81

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-354-fa.html


چکیده:   (15649 مشاهده)
سابقه و هدف: صرع یک بیماری مزمن عصبی است که حدود یک در صد مردم جهان به آن مبتلا می باشند. اثر تراتوژنیسیته داروهای ضد صرع، موضوعی مهم و در عین حال مورد شک و تردید می باشد. از آن جا که میلیون ها نفر از این دارو استفاده می نمایند، تاثیر ناهنجاری زای آن حتی با احتمال نا چیز می تواند خطرساز باشد. در این تحقیق، ضمن مطالعه اثر تراتوژنیسیته دو داروی فنی تویین و فنوباربیتال، اثر آنتی تراتوژنیک فولیک اسید بررسی شد.
مواد و روش ها: جهت این تحقیق 81 موش سوری ماده به طور تصادفی انتخاب شد. سپس هر دو موش ماده با یک موش نر به مدت یک شب، مجاور شدند. موش های واجد پلاک واژنی به عنوان حامله محسوب گشته و به 6 گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان کنترل در نظر گرفته شد و فقط آب مقطر (حلال دارو) به آن ها تزریق گردید، به گروه دوم تا ششم به ترتیب فنی تویین (45 mg/kg)، فنو باربیتال (30 mg/kg)، اسید فولیک (15 µg/kg)، فنی تویین واسید فولیک، فنوباربیتال و اسید فولیک، تزریق و یا به طریق گاواژ خورانده شد. با توجه به اثرات مسمومیت زایی در جنین و القای سقط، تعداد زیادی از جنین ها از بین رفته و در انتها فقط 43 موش حامله باقی ماند. روز 19 حاملگی، رحم موش ها باز و جنین ها خارج گردید. ناهنجاری های مادرزادی ماکروسکوپی (gross) نظیر شکاف کام، اگزانسفالی و اسپینابیفیدا و گانگرن دم مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که بیش ترین میزان ناهنجاری در گروه فنی تویین و به میزان 6/28 درصد بود و در گروه فنو باربیتال 19 درصد بوده است. نتایج همچنین نشان داد که میزان ناهنجاری ها در اثر مصرف توام فولیک اسید با داروهای مذکور کاهش می یابد؛ به طوری که در اثر مصرف توام فنی تویین و اسید فولیک به میزان 7/10 درصد و فنوباربیتال و اسید فولیک به میزان 8/3 درصد تقلیل می یابد.
استنتاج: یافته های این تحقیق ضمن تایید اثرات تراتوژنیک فنی تویین و فنوباربیتال نشان داد که تجویز اسید فولیک می تواند با کاهش این اثر، میزان ناهنجاری مادرزادی را تقلیل دهد.
متن کامل [PDF 165 kb]   (2273 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb