دوره 24، شماره 113 - ( خرداد 1393 )                   جلد 24 شماره 113 صفحات 214-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasrollahzadeh Saravi H, Unesipour H, Pourang N. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (16PAHs) Residue and Potency Equivalency Factor in Edible tissue of Cyprinus Carpio from Caspian Sea. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (113) :209-214
نصراله زاده ساروی حسن، یونسی پور حوریه، پورنگ نیما. تعیین فاکتور معادل سمیت و باقی مانده ترکیبات هیدروکربن های پلی آروماتیک در بافت خوراکی ماهی کپور دریای خزر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (113) :209-214

سابقه و هدف: هیدروکربورهای نفتی از جمله ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای است که به دلیل به سمیت بالا یکی از منابع آلوده کننده دریای خزر محسوب می شود. افزایش غلظت این هیدروکربن ها در محیط زیست، علا وه بر اثرات منفی بر زندگی آبزیان، بر سلامتی انسان نیز اثرات سوء دارد. این مطالعه به بررسی غلظت ترکیبات نفتی 1 در بافت خوراکی ماهی کپور دریای خزر در سال 1389 می پردازد. polycyclic Aromatic Hydrocarbon مواد و روش ها: 28 نمونه ماهی کپور در پره های صیادی و به وسیله ترال طی فصول زمستان و بهار تهیه شد. نمونه ها پس از آماده سازی به روش استاندارد و بوسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری گردید. 16 شناسایی شد. نتایج نشان داد PAHs 4 و 5 حلقه ای ، یافته ها: در 82 درصد نمونه از ماهیان ( 23 نمونه) ترکیبات 3 2 میکروگرم بر /21 ± 0/ 16 دربافت خوراکی ماهی کپور دریای خزر برابر با 42 PAHs که میانگین و خطای معیار غلظت گرم وزن خشک بوده است. در بافت خوراکی Chrysene و Benzo(a)pyrene ، Fluoranthene Pyrene استنتاج: فراوانی ترکیباتی هم چون دارای بالاترین Benzo(a)pyrene 43 و 36 درصد بود و هم چنین ترکیب ،61 ، ماهی کپور دریای خزر به ترتیب 75 شاخص معادل سمیت در میان هشت ترکیب سرطان زا بوده است. بنابراین مصرف این گونه ماهی ها توسط انسان می تواند با ریسک همراه باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داخلی