سابقه و هدف: با توجه به نقشی که عقرب ها در عقرب گزیدگی و میزان مرگ و میر ناشی از آن دارند به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی و پزشکی مطرح می باشند. از این رو مطالعه ای جهت شناسایی عقرب های مناطق کوهستانی شهرستان ساری در سال 81-1380 انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی بوده و جامعه مورد مطالعه، عقرب های مناطق کوهستانی شهرستان ساری می باشد. زمان بررسی از خرداد ماه 1380 لغایت مهر 1381 بوده است.نمونه برداری به صورت خوشه ای و به روش capture re-capture در منطقه انجام می گرفت که پس از صید فعال نمونه ها، عقرب ها در شیشه های نگهدارنده، منتقل و پس از ثبت مشخصات از جمله: تاریخ و محل صید نمونه و ... به آزمایشگاه ارسال می گردید. در آزمایشگاه با استفاده از استریو میکروسکوپ و کلیدهای شناسایی عقرب های ایران، نمونه ها تعیین جنسیت و شناسایی می شدند.
یافته ها: در این پژوهش تعداد 875 نمونــه صید گردید کــه شامل دو گـــونه (38.85 درصد)mesobuthus eupeus eupeus ، mesobuthus eupeus philipowitschi (%61.15) بوده و همگی متعلق به خانواده بوتیده بودند از این تعداد 8/10 درصد عقرب ها از جنس نر و 15/89 درصد از جنس ماده بودند.
استنتاج: با توجه به یافته ها مشخص می گردد که منطقه آلوده به دو گونه عقرب می باشد که همگی از نظر پزشکی حایز اهمیت می باشد، لذا انجام تحقیقات بیش تر در خصوص نوع زمین و پوشش آن، شرایط آب و هوایی و ... و سایر خصوصیات زیست محیطی در منطقه ضروری به نظر می رسد.