سابقه و هدف: روند رو به افزایش شیوع بالا بودنBMI (Body Mass Index) در کودکان و نوجوانان یک نگرانی جدی در بهداشت جامعه بوده و یکی از مشکلات عمدهای است که میتواند سبب ایجاد اختلالات و نارساییهای جسمی، روانی و اجتماعی در سالهای بعد شود. عوامل متعددی ممکن است در بالا رفتن BMI نقش داشته باشند. این مطالعه به منظور تعیین شیوع بالا بودن BMI و عوامل مرتبط در دانش آموزان پایه اول دبیرستانهای شهرستان آمل در سال 1392 انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه نوع توصیفی- تحلیلی 371 دانشآموز پایه اول دبیرستانهای شهرستان آمل به روش نمونهگیری طبقهای و تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه محقق ساخته با سئوالات باز و بسته حاوی سه بخش شامل: متغیرهای فردی، متغیرهای زمینه ای و متغیرهای وابسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. BMIمحاسبه شده به چهار دسته لاغر، طبیعی، اضافه وزن و چاق تقسیم و در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در گروهبندی وزن بر اساس نمایه توده بدنی یا BMI، 76 نفر (1/20درصد) لاغر، 215 نفر (7/56درصد) طبیعی، 63 نفر (6/16درصد) اضافه وزن و 25 نفر (6/6درصد) چاق بودند. بین BMI بالا و میزان کار با رایانه رابطه معنیدار وجود داشت (041/0=p). بین BMI بالا و جنس، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر، محل سکونت، نوع مدرسه، میزان مصرف فستفود، دفعات فعالیتهای ورزشی، دفعات پیاده روی، مدت تماشای تلویزیون رابطه معنیدار وجود نداشت (05/0