دوره 14، شماره 45 - ( دى 1383 )                   جلد 14 شماره 45 صفحات 44-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajian K. The prevalence of unwanted children and its affecting factors in Babol . J Mazandaran Univ Med Sci 2004; 14 (45) :35-44
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-409-fa.html
حاجیان کریم اله. بررسی عوامل موثر بر تولد فرزندان‌ ناخواسته‌ در شهر‌ بابل، سال 1380. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1383; 14 (45) :35-44

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-409-fa.html


چکیده:   (12471 مشاهده)
سابقه و هدف: تولد فرزندان ناخواسته از مهم ترین پی آمدهای عدم اجرای دقیق برنامه های تنظیم خانواده می باشد. هدف این مطالعه تعیین شیوع تولد فرزندان ناخواسته و برخی عوامل مؤثر بر آن در زنان مراجعه کننده به زایشگاه های شهر بابل می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه یک بررسی توصیفی- مقطعی می باشد که بر روی 508 مادر در دو زایشگاه دولتی و خصوصی شهر بابل در (1380) انجام گرفت. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه بود و داده ها از طریق مصاحبه با مادران جمع آوری گردید تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد شیوع تولد فرزندان ناخواسته 5/19 درصد بوده و شانس وقوع فرزند ناخواسته باافزایش سن مادر افزایش یابد؛ بدین ترتیب که شانس تولد فرزندان ناخواسته در مادران با سن 40 سال و بالاتر، 67/9 برابر مادران با سن کمتراز 20 سال می باشد در حالی که نسبت شانس وقوع فرزندان ناخواسته با افزایش سن ازدواج، روند کاهش را نشان می دهد؛ به طوری که نسبت شانس در مادران با سن ازدواج 24-20 سال، 79 درصد و با سن ازدواج 30 سال و بیش تر، 19 درصد در مقایسه با سن ازدواج کمتر از 20 سال بود. هم چنین نسبت شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته با افزایش سطح سواد مادران، روند کاهش را نشان داد؛ به طوری که نسبت شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته در مادران با سطح سواد ابتدایی، 46 درصد اما در مادران لیسانس و بالاتر درمقایسه با مادران بی سواد 12درصد بود. به ازای افزایش تعداد فرزندان، نسبت شانس 84/ 2بود و شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته به ازای هر باروری قبلی، 84 درصد افزایش داشت. در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه به روش گام به گام به ترتیب، به ازای هر فرزند قبلی، شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته افزایش داشته و مادران روستایی در مقایسه با شهری و نیز مادران با سابقه سقط قبلی، به طور معنی دار، شانس وقوع را کاهش دادند.
استنتاج: تعداد فرزندان و حاملگی، تعداد سقط، سواد پایین مادر، سن پایین ازدواج و سن بالای مادر با تجربه تولد فرزندان ناخواسته در ارتباط می باشد. بنابراین، این عوامل باید به عنوان شاخص در تشخیص و نیاز به مشاوره در انتخاب روش پیشگیری، مورد توجه قرار گیرند.
متن کامل [PDF 175 kb]   (2183 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb