چکیده: (12198 مشاهده)
سابقه و هدف: کیفیت زندگی یک مفهوم بسیار مهم برای مراقبتهای بهداشتی است. این مطالعه با هدف ترجمه و تعیین پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه ژنریک "شاخص کیفیت زندگی" برای اولین بار در ایران انجام شد.
مواد و روش ها: پس از اخذ اجازه از سازندگان پرسشنامه و ترجمه آن، پرسشنامه بر روی 130 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی که بر اساس روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک، انتخاب شده بودند، اجرا شد. در مرحله اول پرسشنامههای کیفیت زندگیQLI و SF-36 و حمایت اجتماعی واکس توزیع شد. پس از دو هفته فقط پرسشنامه OLI توسط دانشجویان تکمیل شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از روش تعیین هم خوانی درونی و جهت بررسی پایایی در بازآزمایی، روایی ملاکی همزمان و روایی سازه از ضریب توافق و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
یافته ها: در تحلیل همخوانی درونی، آلفای کرونباخ کل پرسشنامه، 934/0 به دست آمد و به جز حوزه خانواده (58/0= a) سایر حوزههای پرسشنامه، از ضرایب استاندارد پایایی بین 74/0 تا90 /0 برخوردار بودند. در آزمون پایایی در بازآزمایی، ضریب همبستگی اسپیرمن و ضریب توافق کل پرسشنامه به ترتیب 89/0 و 88/0 بود. سایر حیطههای پرسشنامه به جز حوزه خانواده (255/0=ICC) ضرایب قابل قبولی داشتند. روایی ملاکی همزمان و روایی سازه، به ترتیب همبستگی مثبت معنیداری بین این پرسشنامه با پرسشنامه SF-36و حمایت اجتماعی واکس نشان داد. آزمون تحلیل عاملی تأییدی با استفاده از نرمافزار EQS نیز نشان دهنده این بود که ساختار عاملی پرسشنامه در اجرا بر نمونه مطالعه تکرار شده است.
استنتاج: نتایج نشان داد گونه فارسی این پرسشنامه، به منظور اندازهگیری کیفیت زندگی از پایایی و روایی لازم برخوردار است. اگرچه تحقیقات بیشتری به منظور رفع نواقص پایایی حوزه خانواده مورد نیاز است.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
روانشناسی