دوره 24، شماره 116 - ( شهریور 1393 )                   جلد 24 شماره 116 صفحات 183-172 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malakootian M, Mobini M, Nekoonam G A. Evaluation of the Compost Produced from Mixed Sludge of Municipal Wastewater Treatment Plant and Pistachio Hull Waste. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (116) :172-183
ملکوتیان محمد، مبینی محمد، نکونام غلامعباس. بررسی تولید کمپوست از مخلوط لجن تصفیه خانه فاضلاب شهری با زائدات پوست پسته. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (116) :172-183

سابقه و هدف: کاربرد مستقیم لجن فاضلاب در کشاورزی به‌علت حضور پاتوژن ها، تخمیر نامناسب زائدات آلی و وجود فلزات سنگین در لجن، محدود شده است. کمپوست مشترک لجن فاضلاب با زائدات دیگر روشی برای استفاده مجدد از زائدات است که دفع ایمن و بهداشتی لجن و زائدات را به دنبال دارد. هدف این مطالعه بررسی امکان تولید کمپوست از مخلوط لجن فاضلاب با زائدات پوست پسته است. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی در زمستان 1392 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط انجام شد. در ابتدا، راکتوری استوانه‌ای شکل با حجم 30 لیتر و به قطر 30 سانتی‌متر، عمق 45 سانتیمتر وضخامت دیواره 6 میلی متر ساخته شد. لجن فاضلاب با زائدات پوست پسته به نسبت 1 به 4 مخلوط گردید تا نسبت کربن به ازت مخلوط اولیه 25 شود. راکتور با میزان هوادهی 5 لیتر در دقیقه شروع به کار نمود. راکتور هر پنچ روز یک‌بار زیرورو شد و نمونه برداری از کمپوست حاصل جهت اندازه گیری رطوبت، pH، هدایت الکتریکی، کربن آلی، ازت کل، فسفر، پتاسیم، کادمیوم، سرب، انجام گرفت. یافته ها: پس از گذشت 30 روز از شروع فرایند کمپوست‌سازی، نسبت کربن به ازت به 5/16 رسید. در طی فرایند کمپوست‌سازی، pH روند افزایشی داشت و میزان هدایت الکتریکی، ازت کل، کربن آلی، فسفر، پتاسیم، سرب و کادمیوم کاهش یافت. حداکثر دمای فرایند به 63 درجه سانتی‌گراد رسید. استنتاج: مشخصات کمپوست تولیدی از نظر دما،pH، هدایت الکتریکی، رطوبت، نسبت، فسفر، پتاسیم و فلزات سنگین در محدوده استاندارد کمپوست رده 1 و 2 ایران قرار دارد، لذا برای کاربرد کشاورزی توصیه می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت