دوره 24، شماره 118 - ( آبان 1393 )                   جلد 24 شماره 118 صفحات 230-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zohrehvand F, Takdastan A, Jaafarzadeh N, Ramezani Z, Ahmadi angali K, Gharibi H et al . Assessment of Lead Contamination in Vegetables, Irrigation Water and Soil in Farmlands Irrigated by Surface Water in Ahvaz . J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (118) :225-230
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-4580-fa.html
زهره وند فاطمه، تکدستان افشین، جعفرزاده حقیقی فرد نعمت الله، رمضانی زهرا، احمدی انگالی کامبیز، غریبی حوریا و همکاران.. ارزیابی میزان آلودگی سرب در سبزیجات،آب و خاک اراضی کشاورزی آبیاری شده با آب های سطحی در شهر اهواز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (118) :225-230

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-4580-fa.html


چکیده:   (9079 مشاهده)
سابقه و هدف: فلزات سنگین به دلیل غیر قابل تجزیه بودن و اثرات فیزیولوژیکی که بر موجودات زنده دارند، دارای اهمیت ویژه‌ای هستند. این عناصر به علت تحرک کم به مرور در خاک انباشته شده و در نهایت وارد چرخه غذایی می‌شوند و سلامت انسان و سایر موجودات را تهدید می‌کنند. بنابراین اندازه‌گیری و پایش مستمر غلظت فلزات سنگین ضروری است. این تحقیق با هدف بررسی غلظت سرب در آب آبیاری، خاک و سبزیجات اراضی کشاورزی شهر اهواز مرکز استان خوزستان در جنوب غربی ایران انجام گرفت. مواد و روش‌ها: سبزی‌های مورد بررسی شامل ریحان، ترب و خرفه بود. نمونه‌برداری در طی سه ماه خرداد، تیر و مرداد 1392 از آب، خاک و سبزیجات اراضی کشاورزی شهر اهواز صورت گرفت. 70 نمونه از سبزیجات پس از جمع‌آوری و آماده سازی توسط دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی کوره مطابق با روش استاندارد مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. هم‌چنین نمونه‌های آب و خاک پس از آماده‌سازی مطابق با روش‌های استاندارد مورد آنالیز قرار گرفت. مقدار فلز سنگین آنالیز شده در سبزیجات، آب و خاک با رهنمودهای (WHO) Word Health Organizationو (FAO) Food and Agriculture Organization مقایسه گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین سرب در ریحان، ترب و خرفه به‌ترتیب 81/6 ±7/9، 39/1±61/10 و 65/9 ±13/11 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. میانگین غلظت سرب در آب و خاک به ترتیب 47/0 میلی‌گرم در لیتر و 19/10 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. مقایسه نتایج با حد مجاز تعیین شده توسط FAO/WHO نشان داد که مقدار سرب در سبزیجات بالاتر از میزان توصیه شده است. استنتاج: غلظت بالای سرب در سبزیجات می تواند به دلیل تجمع بالای این فلزات در خاک باشد. بنابراین پایش مستمر فلزات سنگین در خاک و آب کشاورزی نقش مهمی در کاهش خطرات محیطی تهدید کننده سلامت انسان خواهد داشت.
متن کامل [PDF 128 kb]   (3035 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb