دوره 24، شماره 118 - ( آبان 1393 )                   جلد 24 شماره 118 صفحات 169-158 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dianati Tilaki R, Kavyani S, Hassani Nejad-Darzi S K, Yazdani Cahrati J. Kinetics Study on Adsorption of Three Azo Dyes (Reactive Red 198, Cationic Red GTL 18 and Cationic Red GRL 46) by Zeolite Clinoptilolite. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (118) :158-169
دیانتی تیلکی رمضانعلی، کاویانی سپیده، حسنی نژاد درزی سید کریم، یزدانی جمشید. بررسی کارایی زئولیت کلینوپتیلولایت درجذب رنگ های آزو، ری اکتیو رد 198 (RR-198)، بازیک رد 18 (BR-18) و بازیک رد 46 (BR-46): تعیین سینتیک و ایزوترم جذب. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (118) :158-169

سابقه و هدف: تکنیک‌های جذب سطحی به طور گسترده برای حذف آلودگی‌ها از فاضلاب به کار می‌روند به خصوص آن دسته از آلاینده‌هایی که به آسانی قابل تجزیه بیولوژیکی نیستند از جمله رنگ‌ها. زئولیت‌های طبیعی نیز به عنوان یک جاذب کم هزینه و قابل دسترسی زیاد و آسان می‌تواند برای حذف رنگ از پساب رنگی مورد استفاده قرار گیرد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه جذب سطحی سه نوع رنگ آزو شامل، دو رنگ کاتیونی BR-46، BR-18 و یک رنگ ری‌اکتیو RR-198 به وسیله کلینوپتیلولایت با انجام آزمایشات ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. تأثیر عواملی چون میزان دوز جاذب، غلظت اولیه رنگ، pH و زمان جذب مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از داده‌های حاصل از آزمایشات، ایزوترم و سنتیک جذب تعیین گردید. اندازه‌گیری غلظت رنگ باقیمانده بر اساس روش استاندارد با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر انجام شد. یافته‌ها: با افزایش زمان تماس و دوز جاذب، میزان جذب رنگ ها افزایش یافت. برای رنگ‌های BR-18 وRR-198 زمان تماس بهینه 90 دقیقه و برای رنگ BR-46 زمان تماس بهینه 120 دقیقه به دست آمد. با افزایش دوز جاذب برای رنگ‌های کاتیونی، راندمان حذف تا 99 درصد افزایش یافت. بهترین pH برای حذف رنگ‌های کاتیونی برابر 9 به دست آمد. با کاهش غلظت رنگ‌ها، میزان حذف افزایش یافت. هم چنین ایزوترم جذب در هر سه رنگ از معادله لانگ موئیر تبعیت نموده و سرعت جذب نیز، سنتیک جذب شبه درجه دو به دست آمده است. استنتاج: زئولیت برای حذف رنگ‌های کاتیونی بسیار موثر است. با توجه به ارزان قیمت بودن و دسترسی آسان استفاده از این زئولیت برای حذف کامل رنگ‌های کاتیونی توجیه پذیر است.
واژه‌های کلیدی: زئولیت، رنگ نساجی، جذب سطحی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت