دوره 18، شماره 64 - ( خرداد و تیر 1387 )                   جلد 18 شماره 64 صفحات 59-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ala S, Shokrzadeh M, Mohammad Pour shoja A, Ebrahimi P, Hasani N. The study of plasma concentration (zinc and copper) and their relation in rheuwatoid arthritis ptarientsin comparison to control group . J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (64) :52-59
اعلا شهرام، شکرزاده محمد، محمدپور شجاع آرش، ابراهیمی پونه، سادات حسنی نفیسه. بررسی غلظت پلاسمایی روی و مس و نسبت آنها در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید و مقایسه آنها با گروه شاهد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1387; 18 (64) :52-59

سابقه و هدف: امروزه نقش فلزاتی چون روی و مس در بیماری های التهابی بسیار مورد توجه قرارگرفته است زیرا بسیاری از آنها نقش فعال کننده فرآیند های متابولیکی را در بافت مفاصل و عملکرد سیستم ایمنی ایفا می کنند. مطالعات متعددی این ارتباط را نشان داده است و عده ای هم مرتبط ندانستند. هدف از این مطالعه ارزیابی غلظت پلاسمایی روی و مس در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئی (RA) مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی در ساری و مقایسه آنها با گروه شاهد بود.
مواد و روش ها: در ایـن بررسی 80 نفر وارد مطالعه شدند که 40 نفر آنها بیماران مبتلا به RA و 40 نفر به عنوان گروه شاهد بودند. بیماران با گروه شاهـد از نظر سـن و جنس همسان سـازی شدند و از تمام افراد 10 میلـی لیتر خون وریدی گرفته شد. برای به دست آوردن غلظت پلاسمایی روی و مس از دستگاه اسپکترومتر جذب اتمی استفاده شد.
یافته ها: میزان غلظت روی در بیماران در مقایسه با گروه شاهد به صورت معنی داری کمتر بود اما میزان غلظت مس بین این دو گروه تفاوت معنی داری را نشان نداد. بین میانگین غلظت روی و مس در بیماران ارتباط معنی داری وجود نداشت، اما بین میانگین غلظت روی و نسبت غلظت Zn/Cu ارتباط معنی داری وجود داشت و این ارتباط معنی دار بین میانگین غلظت مس و نسبت غلظت Zn/Cu هم وجود داشت. ارتباط بین غلظت روی و این نسبت قوی تر بود یعنی کاهش غلظت روی در کاهش این نسبت موثرتر بود.
استنتاج: به نظر می رسد در مبتلایان به RA غلظت پلاسمایی روی در مقایسه با افراد شاهد به صورت معنی داری کمتر بوده است ولی غلظت پلاسمایی مس تفاوت بارزی نداشت. در مورد این که آیا بیماران مبتلا به RA نیازمند مصرف مکمل های روی، در طی درمان خود می باشند یا خیر به مطالعات بیش تری نیازمند است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |