دوره 18، شماره 64 - ( خرداد و تیر 1387 )                   جلد 18 شماره 64 صفحات 95-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Makhlough A, Kashi Z. Assessment of the relationship between hypocalcaemia with hypotension, during hemoadialysis at Imam Khomeini and Fatemeh Zahra Hospitals. J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (64) :91-95
مخلوق عطیه، کاشی زهرا. بررسی ارتباط هیپوکلسیمی با افت فشارخون حین دیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1387; 18 (64) :91-95

سابقه و هدف: کاهش فشارخون حین دیالیز یکی از عوامل افزایش مرگ و میر در بیماران تحت همودیالیز است. یکی از عوامل ایجاد کننده افت فشار، کاهش کلسیم خون است. این مطالعه در بیماران مراکز همودیالیز بیمارستان امام خمینی (ره) و فاطمه زهرا (س) ساری در سال 85 انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 100 بیمار همودیالیزی بررسی شدند. سطح کلسیم و آلبومین قبل از همودیالیز و فشارخون قبل، حین و بعد از دیالیز اندازه گیری شد و داده ها با آمارهای توصیفی و X2 پردازش شدند.
یافته ها: 28 درصد بیماران دچار افت فشارخون حین دیالیز شدند. سطح کلسیم خون در 25 درصد بیماران، پایین بود؛ به طوری که میزان آن در افراد مبتلا به افت فشارخون 39.3 درصد و در افراد با فشارخون طبیعی 19.4 درصد بود و اختلاف بین دو گروه معنی دار بود.
استنتاج: پیشنهاد می شود در رابطه با غلظت کلسیم مایع دیالیز مصرفی در مراکز دیالیز تجدید نظر گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |