دوره 24، شماره 118 - ( آبان 1393 )                   جلد 24 شماره 118 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afshar S, Aghili S R, Shokohi T, Haghani I, Janbabaei G. Prevalence of Fungal Peritonitis in Cancer Patients Admitted in Imam Khomeini Hospital, Tehran, 2012-2013. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (118) :1-10
افشار سمانه، عقیلی سید رضا، شکوهی طاهره، حقانی ایمان، جان بابایی قاسم. بررسی شیوع پریتونیت قارچی در مبتلایان به سرطان بستری شده در بیمارستان امام خمینی تهران در سال90-92. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (118) :1-10

سابقه و هدف: بروز پریتونیت قارچی در بیماران مبتلا به سرطان نادر است و اطلاعات در مورد شیوع آن نیز محدود می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع آن در مبتلایان به بدخیمی در دوره زمانی مشخص می‌باشد. مواد و روش‌ها: در مطالعه‌ای مقطعی طی دو سال، مایع آسیت جدا شده از 207 بیمار سرطانی مبتلا به پریتونیت، بستری در بیمارستان امام خمینی تهران بر اساس روش کشت در محیط بی‌فازیک، از نظر وجود عناصر قارچی مورد بررسی قرار گرفت. پس از شناسایی قارچ با روش‌های مرفولوژیک و فیزیولوژیک با انجام واکنش PCR ناحیه ITS rDNA و سپس تعیین سکانس و مقایسه با اطلاعات موجود در GenBank NCBI، گونه قارچ تعیین شد. نقش فاکتورهای مداخله گر با آزمون‌های کای 2 و t دانشجویی با فاصله اطمینان 95 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها: از مجموع 207 بیمار مورد بررسی در 8 مورد (9/3 درصد) مشارکت عوامل قارچی در پریتونیت تشخیص داده شد. در 4 مورد (9/1 درصد) از این بیماران همراهی ارگانیسم قارچی و باکتریایی در بروز پریتونیت دیده شد. کاندیدا گیلرموندی با فراوانی 5/37 درصد شایع‌ترین عامل مخمری شناسایی شده در بیماران بود. گونه‌های ک. ممبرانیفاسینس، ک. کارپوفیلا، ک. گلابراتا، ک. دفرمنس هر کدام با فراوانی 5/12 درصد شناسایی شدند. قارچ رشته‌ای آسپرژیلوس فومیگاتوس نیز در یک بیمار (5/12 درصد) از مایع آسیت جداسازی و شناسایی گردید. بیشترین موارد پریتونیت قارچی در مبتلایان به سرطان دستگاه تناسلی جنس مونث (5/62 درصد) و سرطان دستگاه گوارشی جنس مذکر (5/37 درصد) بود. از نظر آماری ارتباط معنی‌داری بین بروز پریتونیت قارچی و وجود تب، مصرف آنتی بیوتیک طی 6 ماه گذشته و سابقه ابتلا به پریتونیت باکتریایی مشاهده شد (05/0p<). استنتاج: مطالعه حاضر همسو با مطالعات اخیر دیگران نشان داد، گونه‌های کاندیدا غیرآلبیکنس همچون ک.گیلرموندی در بروز عفونت های بیمارستانی وپریتونیت قارچی در مبتلایان به سرطان نقش فزاینده دارند. سرطان دستگاه تناسلی یا گوارشی و بروز پریتونیت باکتریایی و مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک در این بیماران زمینه ساز پریتونیت قارچی بوده، علاوه بر بروز عوارض مضاعف، میزان مرگ ومیر بیماران را افزایش می دهد. لذا انجام آزمایشات تشخیصی قارچ شناسی برای نمونه مایع آسیت در بیماران سرطانی با علامت پریتونیت امری ضروری است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: قارچ شناسي