دوره 24، شماره 119 - ( آذر 1393 )                   جلد 24 شماره 119 صفحات 205-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bekhradnia A R, Ahmadian Moghadam M, Tatar M. Synthesis of E-stilbens as Potent Cyclooxygenase-2 Inhibitors and Identification of their Photochemical Products. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (119) :199-205
بخردنیا احمدرضا، احمدیان مقدم مریم، تاتار منیره. سنتز مشتقات E – استیلبن ها با پتانسیل بازدارنده COX-2 و شناسایی محصولات فتوشیمیایی آن ها. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (119) :199-205

سابقه و هدف: دی آریل اتن‌ها یا استیلبن ها هیدروکربن‌هایی هستند که دارای باند دوگانه اتیلنی بوده و به گروه آریل متصل می‌باشند. استیلبن‌ها به صورت دو ایزومر سیس و ترانس وجود دارند که ایزومر سیس نسبت به ترانس ناپایدارتر می‌باشد. با توجه به مقایسه نتایج مطالعات انجام شده می‌توان دریافت که Z بودن دو حلقه آریل نقش مهمی در اثر ضد التهابی داروهای مهارکننده COX-2 ایفا می‌کند. از آن‌جایی‌که ایزومرهای Z و E توسط تابش فتوشیمیایی می‌توانند به یکدیگر تبدیل شوند. در این مطالعه سعی شده تا ایزومرهای E حاصل از سنتز به وسیله تابش فتوشیمیایی به ایزومر Zبا پتانسیل بیش‌تر در مهارکنندگی COX-2 تبدیل شوند. مواد و روش‌ها: از واکنش پارابروموتیوفنل با دی متیل سولفات در محلول آبی سود، پارابروموتیوآنیزول تولید شد. از واکنش این ماده با مشتقات استیرن در حضور Bu4‌N+Cl-، LiOAc، LiCl و نمک پالادیم، مشتقات 1و2- دی آریل استیلبن به صورت فرم ایزومری ترانس تولید شد و سپس اشعه UV با طول موج 254 و 365 به فرم E تابانده شد و محصولات فوتوشیمی آن در مدت زمان مشخص توسط ستون کروماتوگرافی جدا شد. یافته‌ها: مشتقات 1و 2- دی آریل استیلبن سنتز شده و ساختار شیمیایی آن‌ها با استفاده از 1H-NMR و IR تایید شد. نمودارهای جذب در مقابل طول موج پیش از تاباندن اشعه و پس از تاباندن آن ترسیم گردید. محصول فتوشیمی توسط ستون کروماتوگرافی جدا و شناسایی شد. استنتاج: به وسیله تابش فتوشیمیایی مشتقات 1,2-E دی آریل استیلبن ها به مشتقات مربوطه با ایزومری Z تبدیل می‌شود که پتانسیل مهارکنندگی COX-2 بیش‌تری دارند.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: داروسازی