دوره 24، شماره 120 - ( دی 1393 )                   جلد 24 شماره 120 صفحات 282-278 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eslami Shahrbabaki M, Nasirian M, Eslami Shahrbabaki P. Extreme Weight Gain due to Short-term Use of Low-dose Propranolol. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (120) :278-282
اسلامی شهربابکی مهین، نصیریان منصوره، اسلامی شهربابکی پروین. افزایش وزن شدید ناشی از مصرف کوتاه‌مدت و مقدار کم پروپرانولول. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (120) :278-282

سابقه و هدف: مواردی از افزایش وزن ناشی از درمان طولانی‌مدت با پروپرانولول گزارش شده‌ است. طبق گزارش FDA افزایش شدید وزن ناشی از درمان کوتاه‌مدت و دوز مختصر با این دارو تاکنون گزارش نشده است. گزارش مورد: خانم 34 ساله‌ای که با تشخیص اختلال اضطراب فراگیر و اختلال وسواسی جبری تحت درمان با داروهای سرترالین 100 میلی‌گرم صبح و عصر و ترازودون 50 میلی‌گرم و هالوپریدول نیم میلی‌گرم شبانه قرار گرفت. بعد از چهار ماه از شروع درمان، به علت بی‌قراری و لرزش دست‌ها تحت درمان پروپرانولول 20 میلی‌گرم صبح و عصر قرار گرفت. بعد از مدت کوتاهی (دو هفته) به علت پرخوری غیرقابل‌کنترل و افزایش وزن سه کیلوگرم، حاضر به ادامه مصرف پروپرانولول نشد و دارو را قطع کرد که دومرتبه بعد از شروع مجدد دارو دچار افزایش اشتها شد. استنتاج: به نظر می‌رسد، در بروز عارضه چاقی ناشی از مصرف پروپرانول، علاوه بر تأثیر دارو بر کاهش مصرف انرژی توتال و کاهش در پاسخ ترموژنیک بدن به غذا، ویژگی‌های فردی و منحصربه‌فرد در متابولیسم هم مؤثر هستند.
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: روانپزشکی