مقدمه: امروزه سزارینهای غیرضروری بهمنزله مشکلی فرهنگی تلقی میشوند. در واقع، باورهای صحیح در مورد زایمان طبیعی جایگزین باورها و ارزشهای غلط مانند مدبودن و برخورداری از کلاس اجتماعی در موارد سزارین شده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه باورهای فرهنگی زنان در مورد انتخاب نوع زایمان در مادران باردار، زنان زایمانکرده به روش طبیعی یا سزارین در شهرستان تنکابن در سال 1393 صورت گرفته است.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- مقایسهای است. حجم نمونه شامل 444 نفر از زنان باردار و زنان زایمان کرده به روشهای طبیعی و سزارین بود که برای دریافت مراقبتهای دوران بارداری یا بعد از زایمان به مطبهای متخصصان زنان و مراکز بهداشتی تنکابن مراجعه کرده بودند. زنان بارداری که به دلایل پزشکی ناچار به انتخاب روش زایمان سزارین بودند، از مطالعه حذف شدند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامهای محقق ساخته 7 عاملی (باورهای برانگیزنده زایمان طبیعی؛ باورهای اجتماعی زایمان؛ باورهای برانگیزنده زایمان سزارین؛ باورهای فردی؛ نقش منابع اطلاعاتی؛ اندیشههای دهشتناک؛ نقش باورهای مرتبط با تجربه زایمان پیشین) مشتمل بر 36 آیتم بود و روایی ابزار به روش روایی محتوا و سازه و پایایی آن به روش همسانی درونی تأیید شد. برای تحلیل نتایج از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین، انحراف معیار و دامنه) و آمار تحلیلی (آزمونهای تحلیل واریانس، کروسکال والیس، من-ویتنی، و توکی) استفاده شد.
یافتهها: میانگین نمرات باورهای فرهنگی انتخاب نوع زایمان در گروه زنان زایمانکرده به روش زایمان طبیعی (2.70±24.78) نسبت به گروه زنان باردار (3.01±23.53) و گروه زنان زایمان کرده به روش سزارین (2.66±24.03) بیشتر است (0.001=P). بین میانگین نمرات مؤلفههای باورهای فرهنگی انتخاب نوع زایمان در سه گروه هدف، تفاوت معنادار وجود داشت.
نتیجهگیری: با توجه به غالب بودن اندیشههای دهشتناک از زایمان طبیعی از یک سو و پذیرش نقش پزشکان و رسانهها برای اطلاعرسانی از سوی دیگر ضروری است از طریق آموزش به مادران در مورد ماهیت زایمانها و همچنین اصلاح باورهای غلط آنان در ارتباط با فرهنگ زایمان بر افکار دهشتناک مربوط به زایمان طبیعی غلبه و بدینوسیله مادران را تشویق به زایمان طبیعی کرد.