دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 130-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari J, Enayatifard R, Saeedi M, kalavi L. Preparation and Evaluation of in Situ Gels Containing Diclofenac Sodium. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :123-130
اکبری جعفر، عنایتی فرد رضا، سعیدی مجید، کلوی لاله. تهیه و ارزیابی فراورده چشمی ژل شونده در محل دیکلوفناک سدیم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :123-130

سابقه و هدف: در روند آزاد سازی داروها به صورت چشمی، محدودیت‌های فیزیولوژیک ایجاد شده توسط مکانیسم‌های حفاظتی چشم، منجر به جذب کم داروها شده و مدت زمان تاثیر درمانی کاهش می‌یابد. بنابراین با استفاده از سیستم‌های ژل شونده در محل، زمان ماندگاری دارو در چشم افزایش خواهد داشت. این سیستم‌ها به صورت قطره داخل چشم ریخته شده و در حفره چشمی از حالت سل به ژل تبدیل می‌شوند. از این رو هدف از مطالعه حاضر، فرموله کردن و ارزیابی سیستم دارورسانی ژل شونده در محل برای یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی، دیکلوفناک سدیم، بر اساس یون فعال می‌باشد. مواد و روش‌ها: سیستم‌های ژل شونده در محل با مکانیسم یون فعال (یون‌های کلسیم و سدیم) متشکل از سدیم آلژینات و هیدروکسی پروپیل متیل سلولز در غلظت‌های مختلف تحت شرایط آسپتیک تهیه گردیدند. دیکلوفناک سدیم پس از هیدراته شدن به محلول پلیمری اضافه شد. فرمولاسیون‌ها از نظر ظرفیت ژل شدن، پایداری فیزیکی، pH، میزان ماده‌ی مؤثره، رهشin vitro و ویسکوزیته مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌ها: ظاهر، pH و میزان ماده موثره فرمولاسیون انتخابی در حد مطلوب بود. فرمولاسیون انتخابی پایدار بوده و دارو را در طی 8 ساعت به صورت آهسته آزاد می‌کند. ویسکوزیته‌ی فرمولاسیون‌ها در محدوده‌ی 63-29 سانتی پوآز در سرعت برشی 20 دور در دقیقه بود. فرمولاسیون‌ها خاصیت شبه پلاستیک (در اثر تنش وارده ویسکوزیته کاهش می‌یابد) نشان دادند. فرمولاسیون ایده‌آل تغییر محسوسی طی 90 روز نداشته و پایدار بود. استنتاج: فرمولاسیون انتخابی می‌تواند به عنوان حامل ژل شونده در محل جهت تسهیل فراهمی زیستی چشمی و کاهش دفعات مصرف توسط بیمار مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه پذیرش بهتر بیمار را به همراه دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی