دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 187-172 | برگشت به فهرست نسخه ها

seyed Mohammadi A, Asgari G, Dargahi A, Mobarakian S A. Equilibrium and Synthetic Equations for Index Removal of Methylene Blue Using Activated Carbon from Oak Fruit Bark. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :172-187
صید محمدی عبدالمطلب، عسگری قربان، درگاهی عبداله، مبارکیان سیده اعظم. بررسی معادلات تعادلی و سینتیکی حذف رنگ شاخص متیلن بلو با استفاده از کربن فعال شده از پوست میوه بلوط. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :172-187

سابقه و هدف: رنگ‌ها از مهم‌ترین آلاینده‌های موجود در فاضلاب صنایع نساجی می‌باشند که غالبا سرطان‌زا، موتانوژن (جهش‌زا) و غیر قابل تجزیه بیولوژیک بوده، لذا حذف آن‌ها از پساب از لحاظ زیست محیطی حائز اهمیت است. این پژوهش به درک فرایند جذب و توسعه یک تکنولوژی اقتصادی جهت تصفیه آب‌های آلوده به مواد رنگی می‌پردازد. بدین منظور از کربن فعال شده از پوست میوه بلوط به عنوان جاذب استفاده شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، خصوصیات سطحی جاذب با استفاده از آزمون تبدیل فوریه مادون قرمز و میکروسکوپ الکترونی رویشی FTIR و SEM ارزیابی گردید. به علاوه کارایی جاذب در حذف رنگ متیلن بلو در شرایط ناپیوسته با بررسی تاثیر متغیرهایی نظیر pH، زمان واکنش، مقدار جاذب، غلظت اولیه رنگ و دمای محلول مطالعه شد. در نهایت نتایج توسط 7 مدل سینتیک و 4 مدل ایزوترم تحلیل گردید. یافته‌ها: در این پژوهش بالاترین کارایی حذف رنگ متیلن بلو در pH بهینه 6 ، مدت زمان 180 دقیقه و دوز جاذب g/l 2 حاصل شد که برای غلظت اولیه‌ی رنگ mg/l100 حدود 08/91 درصد به دست آمد. نتایج نشان دادند که آزمایشات از ایزوترم لانگمویر نوع یک (9971/0R2 =) پیروی می‌کند. هم‌چنین مطالعات سینتیکی همبستگی بیش‌تری را با معادله شبه درجه دو (9715/0R2 =) نشان داد. استنتاج: بر مبنای نتایج حاصل از این مطالعه می‌توان اظهار نمود که کربن فعال شده از پوست بلوط می‌تواند به عنوان یک جاذب موثر و ارزان قیمت در فرایندهای تصفیه مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست