دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 251-239 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mojorad Kahani M M, KamaliAsl A, Hashemi S, Ghadiri H, Ghadiri H. Simultaneous Use of Two Different Contrast Agents and Assessing their Accuracy in Breast Tissue Using Dual-Energy Digital Mammography. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :239-251
مجرد کاهانی محمد مهدی، کمالی اصل علیرضا، هاشمی سمانه، قدیری حسین، انتظار مهدی محمد، خم خاجی جمال. ارزیابی میزان دقت جداسازی تصاویر دو ماده حاجب مختلف به صورت همزمان از بافت پستان با استفاده از تکنیک ماموگرافی دیجیتال دو انرژی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :239-251

سابقه و هدف: ماموگرافی دوانرژی از تکنیک‌هایی است که برای بالا بردن دقت تشخیص سرطان پستان مخصوصا در پستان‌های چگال به کار می‌رود. هدف از انجام این پژوهش، استفاده هم زمان از دو ماده حاجب و ارزیابی میزان دقت جداسازی تصاویر دو ماده حاجب به کار رفته با استفاده از تکنیک ماموگرافی دیجیتال دو انرژی می‌باشد. مواد و روش‌ها: فانتومی معادل بافت پستان طراحی و ساخته شد. از ضخامت‌های مختلف آلومینیوم جهت شبیه‌سازی میکروکلسیم‌های بافت پستان استفاده و هم چنین دو ماده حاجب ید و بیسموت با ضخامت چگالشی‌های متفاوت در آن قرارداده شد. به وسیله یک تیوب اشعه ایکس با آند تنگستن و یک آشکارساز صفحه تخت از جنس Si/GadOx تصویربرداری‌ها انجام شد. هم چنین جهت به‌کارگیری از تکنیک تصویربرداری دوانرژی، فیلتر مناسب برای تولید طیف پرانرژی با استفاده از کد مونت کارلوی MCNP-4C طراحی و ساخته و از نرم افزار MATLAB برای حل معادلات و انجام فرآیندهای پردازش تصویر مورد نیاز استفاده شد. یافته‌ها: ماده حاجب ید با ضخامت چگالشی بالاتر از mg/cm25/0 و ماده حاجب بیسموت با ضخامت بالاتر از mg/cm2 53/0 از فانتوم معادل بافت پستان جداگردید استنتاج: با به کارگیری تکنیک ماموگرافی دیجیتال دو انرژی و انتخاب مواد حاجب با مشخصات مناسب و به کارگیری روش‌های پردازش تصویر درخور، امکان جداسازی هم زمان تصاویر دو ماده حاجب ید و بیسموت از بافت پستان با دقت خوبی فراهم آمد، در حالی که به کارگیری این روش و اطلاعات به دست آمده از آن می تواند به سهولت و دقت تشخیص پزشک کمک کند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: ژنتیک