دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 381-377 | برگشت به فهرست نسخه ها

mousavi A, biglari A, reyhanian M. Prevalence of Metabolic Syndrome and Its Related Criteria in Health Network Personnel in Babolsar, 2012 . J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :377-381
موسوی سید علی، بیگلری احمد، ریحانیان مهدی. سندرم متابولیک و معیار های آن در پرسنل شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر-سال 1391. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :377-381

سابقه و هدف: سندرم متابولیک یا سندرم X واژه‌ای است که به مجموعه‌ای از ناهنجاری‌های متابولیک شامل مقاومت به انسولین، هیپرتانسیون، دیس لیپیدمی، چاقی مرکزی یا احشایی اطلاق می‌شود. به دلیل شیوع بالا و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های آترواسکلروتیک و مرگ و میر در سندرم متابولیک، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع این سندرم در میان کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر انجام گرفت. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی– مقطعی است که بر روی کلیه کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر (134 نفر) انجام گرفت. جهت محاسبه شیوع، از آزمون معنی‌دار کای دو برای مقیاسه نسبت در گروه‌ها استفاده شد. شیوع سندرممتابولیک بر اساس معیارهای ATPIIIو IDF بررسی شد. یافته‌ها: در این تحقیق شیوع سندرم متابولیک 9 درصد (12 نفر) بوده است. میانگین سنی 28/7±8/39 سال بود. مردان بیش تر از زنان (13.5 درصد در برابر 6.1 درصد) مبتلا می‌باشند. استنتاج: با توجه به عوارض این سندرم نظیر ابتلا به بیماری‌های کاردیوواسکولار و دیابت تیپ2، برنامه‌های غربالگری باید در ایران در گروه سنی 30 سال و بالاتر در نظر گرفته و اجرا گردد. یافته‌های مطالعه بر شیوع بالای سندرم متابولیک در مردان کارمند دلالت دارد. با مدیریت صحیح و اعمال روش‌های آموزشی و برنامه‌های غربالگری می‌توان مرگ و میر و عوارض ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت نوع دوم را در این گروه به تاخیر انداخت.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بهداشت