دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 262-252 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgari G, Almasi H, Fardmal J, Ghanbari F, Daraie Z, Akbari S. Optimization of Catalytic Ozonation Process for Removal of Reactive Black 5 dye Using Bone Char Ash Modified by Magnesium Oxide and Applying Taguchi Design. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :252-262
عسگری قربان، الماسی حلیمه، فردمال جواد، قنبری فرشید، دارائی زهرا، اکبری سمیه. بهینه سازی فرایند ازن زنی کاتالیزوری در حذف رنگ راکتیو بلاک 5 توسط خاکستر استخوان تثبیت شده با MgO با مدل تاگوچی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :252-262

سابقه و هدف: رنگ‌های شیمیایی مورد استفاده در فاضلاب نساجی علاوه بر پیامدهای زیست محیطی اثرات سرطان زایی و جهش زایی بر سلامت انسان دارند.لذا هدف از این مطالعه بهینه سازی فرایند ازن زنی کاتالیزوری در حذف رنگ راکتیو بلاک 5 با مدل آماری تاگوچی بوده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی آزمایشات ازن زنی در راکتور نیمه منقطع انجام گرفت. پودر خاکستر استخوان با نانو ذرات اکسید منیزیم اصلاح گردید و تاثیر پارامترهای زمان واکنش، غلظت اولیه آلاینده، دز جاذب و pH اولیه در 4 سطح با طرح ماتریکس ترکیبی L_16 روش تاگوچی مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر داده‌ها با نرم افزار Minitab 16 انجام شد. یافته‌ها: طبق نتایج حاصل از آنالیز داده ها شرایط بهینه حذف رنگ در زمان20 دقیقه، pH برابر 8، غلظت اولیه رنگ mg/L50، دز کاتالیزور g/L 3/0 به‌دست آمد. در این شرایط راندمان حذف رنگ 98 درصد و حذف COD برابر با 85 درصد گزارش شد. براساس آنالیز میانگین داده‌ها، بیش‌ترین تاثیر مربوط به غلظت اولیه آلاینده با 8/51 درصد و کم‌ترین تاثیر مربوط به pH با 8/3 درصد بود. استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که فرایند ازن زنی یک روش موثر در کاهش غلظت رنگ از پساب فاضلاب نساجی می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست